Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje

Galerija Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori je otvorila prvu izložbu iz ciklusa ‘Vlaho Bukovac – Pariško razdoblje 1877.-1893.’ kojom se svečano obilježava početak Europske godine kulturne baštine 2018. u Republici Hrvatskoj.

Izložba se može pogledati do 11. ožujka 2018. godine.

Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe je monumentalna kompozicija ‘Isus prijatelj malenih’ iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4.40 m, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine, slika će po prvi puta biti predstavljena hrvatskoj javnosti.

Po prvi će se puta u Hrvatskoj predstaviti i djela iz Engleske i Francuske koje je radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. Bit će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu poput ‘La Grande Iza’, ‘Andromeda ili Dalmatinski ribari’ te ‘Portret Baltazara Bogišića’.

Autorice izložbene koncepcije su Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac).

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade Republike Hrvatske, a otvorit će ju predsjednik Vlade RH mr.sc. Andrej Plenković.

gkd.hr/izlozba/vlaho-bukovac-parizu/

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]