Vladu čeka burna jesen, pritisci za povećanjem plaća stižu sa svih strana

Ako je suditi prema najavama sindikata, Valdu čeka burna jesen, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Sindikalcima je ovaj put, potvrdili su za dnevnik sindikalni čelnici, voda došla do grla pa se ne treba čuditi da Banskim dvorima postavljaju ultimatum: Ili će pristati na njihove zahtjeve za povećanjem plaća, ili će organizirati štrajkove i prosvjede.

“Prijetnje štrajkovima i prosvjedima vrlo su realne. Ljudi odlaze iz Hrvatske, ne žele raditi u ovakvim uvjetima i za ovakve plaće”, rekao je predsjednik Nezavisnih hvatskih sindikata Krešimir Sever i dodao kako Hrvatska u porastu plaća zaostaje za ostalim novim članicama EU, koje većim plaćama nastoje ublažiti problem iseljavanja s kojim se i one suočavaju.

“Rumunjska i Bugarska još su prije nekoliko godina shvatile da samo većim plaćama mogu zaustaviti iseljavanje i krenule su povećavati plaće. Nisu se pritom previše osvrtale ni na preporuke Europske komisije, ni međunarodnih financijskih institucija”, objasnio je Sever.

Zahtjeve za većim plaćama Vladi su postavili liječnici, prosvjetari, zatvorski čuvari. Povećanje plaća traže i vozači autobusa, iako njihov poslodavac nije Vlada, nego privatne tvrtke, javnim iznošenjem zahtjeva za većim plaćama i akcijama poput zaustavljanja prometa žele, ističe Sever, skrenuti pozornost na svoj problem.

Komentiraj