Vladinu mjeru skraćivanja radnog vremena prihvatilo samo 345 poslodavaca

Samo 345 poslodavaca prijavilo se za Vladinu mjeru skraćivanja radnog vremena zbog pandemije, objavio je večeras HRT.

To je mnogo lošiji rezultat od mjere očuvanja radnih mjesta, koju je od ožujka do lipnja iskoristilo više od 104 tisuće poslodavaca: za svakog od 618 tisuća zaposlenih dobivali su po četiri tisuće kuna kako bi mogli pokriti dio troška njihovih plaća. No za mjeru skraćenja radnog vremena, mnogo manji interes.

Od 345 prijavljenih, više od 52% podnešenih zahtjeva je iz prerađivačke industrije. “Znači, prerađivačka industrija je zainteresirana za korištenje potpore očuvanja radnih mjesta, skraćivanje radnog vremena”, izjavila je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ruža Hrga.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) proveli su i anketu zašto poslodavci zasad ne iskorištavaju tu mjeru u većem broju. “Prvi je svakako prezahtjevna administracija, drugi su nedovoljno jasne i nedovoljno adekvatne upute HZZ-a prilikom korištenja mjere i treći je taj što mjera nije jednako primjenjiva na sve djelatnosti”, istaknula je glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.

U Požgaj grupi koja je izrazito izvozno orijentirana smatraju da bi poslodavce trebalo poticati na otvaranje novih tržišta. Ključno bi bilo, smatraju, rasteretiti ih, a ne subvencionirati nerad. “Dakle, idemo u smjeru da rasteretimo poduzetnike u nekim troškovima, to bi bila prava mjera, da omogućimo poduzetnicima da oni imaju više svog kapitala, da mogu investirati u tržišta, marketing, ulaganja za izvoz, a ne da potičemo nerad”, kazao je predsjednik Uprave Požgaj grupe Nikola Požgaj.

Komentiraj