VLADINA PONUDA MOL-u ZA OTKUP MAĐARSKOG UDJELA U INI ISTJEČE U LIPNJU: Dogovora još uvijek nema, MOL nije poslao čak ni službeni odgovor

Ponuda hrvatske vlade MOL-u za otkup mađarskog udjela od 49,1 posto dionica u Ini, istječe u lipnju, no prema neslužbenim informacijama koje su Nacionalu potvrđene iz nekoliko međusobno neovisnih, ali dobro upućenih izvora iz naftaških krugova, nema naznaka da će do dogovora oko otkupa dionica doista i doći. Kako doznajemo, iz MOL-a na Vladinu ponudu još uvijek nije stigao službeni odgovor, iz čega se može zaključiti da MOL hrvatsku ponudu drži neprihvatljivom. Jedan od Nacionalovih izvora otvoreno je rekao da osobno nije ni očekivao bilo kakav odgovor Mađara jer je sve, kako je rekao, „bila kazališna predstava ministra Ćorića koju ovaj odrađuje za MOL“. Dodao je da će hrvatska vlada u narednih nekoliko mjeseci morati objasniti domaćoj javnosti što je dogovoreno s MOL-om i kakva će biti budućnost Ine, a on, kako je kazao, očekuje da će se dogoditi upravo onakav scenarij kakav je više neovisnih izvora i do sada iznosilo u razgovorima s Nacionalovim novinarima.

Prilično je izvjesno da će Vlada izvijestiti javnost o tome da MOL za svoj udio u Ini traži puno veći iznos od onoga koji je hrvatski suvlasnik sposoban i spreman ponuditi. Tom porukom, koja će u grubim crtama glasiti otprilike „pokušali smo sve, ali Mađari neće“, Vlada će se „oprati“ pred građanima i nastojati spasiti vlastiti obraz. Sličnog je stava i drugi Nacionalov izvor koji dobro poznaje naftni i plinski biznis u Hrvatskoj, a koji nam je potvrdio da službeni odgovor doista nije stigao, no da su dosadašnji neslužbeni kontakti pokazali kako Mađari ne žele prihvatiti hrvatsku ponudu. „Premijeru Plenkoviću je iz više različitih stručnih, pa i ekonomskih izvora sugerirano da u ovom trenutku nije vrijeme za zaduživanje i financijske transakcije za otkup MOL-ovih dionica. Premijer, pak, bira pravi politički trenutak da s tom informacijom izađe u javnost. U ovom trenutku ne odgovara mu objaviti istinu da je Vlada odustala od kupovine, pa se odugovlačenjem kupuje vrijeme“, tvrdi naš izvor.

Iz Ćorićeva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja tvrde posve suprotno. U njihovu se službenom odgovoru na Nacionalovo pitanje je li i kakav odgovor stigao na hrvatsku ponudu, tvrdi da je “komunikacija s MOL-om o mogućem otkupu dionica koje MOL drži u Ini kontinuirana”. U Službi za odnose s javnošću i protokol toga ministarstva tvrde da se “ministar Ćorić nedavno u Zagrebu ponovno sastao s glavnim izvršnim direktorom MOL Grupe Józsefom Molnárom, s kojim je nastavio razgovore o toj temi, o čemu je javnost pravovremeno izviještena”. Nakon susreta održanog 1. lipnja objavljeno je i priopćenje u kojem je tek šturo navedeno da su Ćorić i Molnár nastavili razgovore o mogućem otkupu dionica te da ministar Ćorić “očekuje definiranje mogućnosti otkupa u mjesecima koji nadolaze”. Odbijanje objave više informacija o toj temi u Ministarstvu objašnjavaju ovim riječima: “Više informacija o razgovoru dviju strana na temu realizacije otkupa dionica nismo vam u mogućnosti dati, prije svega jer je Ina kompanija listana na Zagrebačkoj burzi te bi iznošenje bilo kakvih detaljnijih podataka predstavljalo ponašanje suprotno odredbama Zakona o tržištu kapitala i Zakona o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti.” Na isto pitanje u kojoj su fazi pregovori sa MOL-om oko otkupa dionica te je li i kakav odgovor stigao od strane mađarskog suvlasnika iz Vlade nismo dobili nikakav odgovor. Točnije, javljeno nam je da je odgovor već poslan iz Ministarstva gospodarstva. Ni u Ini se nisu željeli očitovati o tome pregovaraju li doista MOL i Vlada i kad možemo očekivati konkretnije informacije o rezultatima tih pregovora.

Podsjetimo, hrvatska vlada još je 2019. godine angažirala neovisnu konzultantsku kuću Lazard da izvrši dubinsko snimanje poslovanja Ine (due diligence) i na temelju prikupljenih podataka procijeni vrijednost mađarskog udjela u kompaniji. Lazard je navodno obavio zadatak, no njegovo izvješće nikada nije ugledalo svjetlo dana i hrvatska javnost može tek vjerovati na riječ malobrojnima koji su izjavili da je ono dovršeno i predano hrvatskom suvlasniku. Nacional je u nekoliko navrata tijekom prošle godine izvještavao o brojnim sabotažama mađarskog suvlasnika koji je Lazardovim konzultantima uskraćivao dio dokumentacije ključne za poslovanje Ine, a iznijeli smo i informaciju da su sa stvarnim sadržajem izvješća, osim premijera Andreja Plenkovića, upoznate tek tri ili četiri osobe od njegova najvećeg povjerenja (premijerovi savjetnici Dubravka Vlašić Pleše i Goran Jutriša i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić). Ćorić je početkom veljače ove godine novinarima potvrdio da „Vladina ponuda MOL-u ima vremenski rok“ te da od mađarske strane očekuju odgovor do lipnja. Na neslužbeni komentar Mađara nije se dugo čekalo, jer već krajem veljače, svega desetak dana nakon ministrove izjave, glavni izvršni direktor MOL-a József Molnár novinarima poslovnog lista Bloomberg izjavio je da su “stajališta hrvatske i mađarske strane o cijeni tog udjela prilično udaljena“. Prema informacijama koje su Nacionalu stigle iz nekoliko neslužbenih izvora, nema naznaka da se takav stav Mađara u međuvremenu promijenio.

Valja ovdje podsjetiti i na još jednu izjavu ministra Ćorića koju je dao novinarima na briefingu u veljači ove godine, u kojoj je najavio tri moguća scenarija za rješavanje spora oko Ininih dionica. Kako je tada kazao, moguća su tri scenarija: ili će MOL prihvatiti Vladinu ponudu ili će je odbiti, a treća opcija podrazumijeva “interne promjene u Ini nakon što se dovrši procedura oko ponude”. Što je mislio pod pojmom “interne promjene” nije detaljnije pojasnio, kazao je tek da u ovom trenutku “dioničarski ugovor i interni pravilnici u Ini ne štite jednako prava svih dioničara”. No kako misli provesti te “interne promjene” u situaciji u kojoj Vlada nema ama baš nikakvog upliva u poslovanje Ine jer su joj upravljačka prava već odavno oduzeta, a tri hrvatska člana Uprave postavljena su s isključivim zadatkom da podrže sve MOL-ove poslovne odluke vezane uz Inu, te kojim instrumentima i alatima misli natjerati Mađare da te “interne promjene” prihvate nakon što ni tijekom svih dosadašnjih pregovora, koji traju više od 10 godina, Vlada nije uspjela prisiliti MOL da ispuni odredbe ugovora iz 2003., ministar Ćorić nije objasnio. A teško da to može objasniti i danas. Jednom riječju, vrlo je izvjesno da poslovanje Ine u narednim mjesecima neće biti bitno promijenjeno, a to znači da će se poslovne odluke vezane uz kompaniju, kao i do sada, donositi u Budimpešti i u interesu MOL-a. Dokaz za to je i upravo donesena odluka o otkupu dionica tvrtke OMV Slovenija. U slučaju da hrvatska vlada doista postigne dogovor s MOL-om i uspije otkupiti dionice mađarskog suvlasnika, udio Ine od svega 33 posto u slovenskoj tvrtki vrijedit će jako malo ili nimalo, jer Ina neće imati nikakav utjecaj na njezino poslovanje.

Komentiraj