Vladimir Šeks tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava: “To mi je jedino preostalo”

Vladimir Šeks tužit će Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. “To je jedini pravni lijek koji je preostao”, kazao je kratko za N1 Vladimir Šeks.

Tužbu je odlučio pokrenuti jer mu nije odobreno korištenje dokumentacije nastale u Uredu predsjednika Franje Tuđmana u razdoblju od 1994. do 1999. godine koja mu je trebala za znanstvenu monografiju o stvaranju Republike Hrvatske, odlučio je tužiti Republiku Hrvatsku.

“Sud je predmet komunicirao, smatrao da je zahtjev podoban da odlučuje o njemu. Sad čekamo da zastupnica Republike Hrvatske do 5. mjeseca odgovori na pitanja koja je Sud postavio. Nakon toga se to dostavlja nama da i mi odgovorimo te potom čekamo presudu”, rekla je za N1 odvjetnica Vladimira Šeksa Višnja Drenški- Lasan.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Šeksu je u srpnju 2017. godine odobrila uvid u 31 Tuđmanov zapisnik, dok je njih 25 Šeksu ostalo nedostupno jer bi, po ocjeni bivše predsjednice, bilo štetno objavljivanje nekih dokumenata koji predstavljaju strogu državnu tajnu.

Na odluku Grabar-Kitarović žalio se povjereniku za informiranje, ali ga je odbio. Potom se žalio upravnim sudovima, ali su ga i oni odbili, pa je podnio ustavnu tužbu. prošle godine Šeks je dobio i odbijenicu Ustavnog suda, koji je potvrdio odluke kojima mu se zabranjuje uvid u Tuđmanove razgovore.

Komentiraj