VLADIMIR ŠEKS PORUČIO VRBANOVOJ ZAMJENICI: ‘Kako si ti mogla ukinuti presudu mojoj Zrinki?’

NACIONAL OTKRIVA KAKO KULMINIRA RAT za novog predsjednika Županijskog suda u Osijeku te kako bi aktualni šef tog suda Zvonko Vrban, nakon prijave nekoliko sudaca da je na njih vršio pritiske, mogao javno otkriti da je Vladimir Šeks vršio pritiske u pojedinim predmetima

U osječkim pravosudnim krugovima kulminirao je rat za poziciju novog predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Nacional je doznao da je Državno sudbeno vijeće 13. srpnja raspisalo natječaj za izbor novog predsjednika tog suda, a neposredno prije toga najmanje troje osječkih sudaca podnijelo je prijavu protiv aktualnog predsjednika Suda u Osijeku Zvonka Vrbana zbog navodnih neprimjerenih pritisaka na njihov rad. Prijavu u kojoj je kod ministra pravosuđa Ivana Malenice i predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića urgirala Zrinka Šeks-Poštić, kći Vladimira Šeksa, s Vrbanovim očitovanjem, DORH-u je zapravo predalo Ministarstvo pravosuđa, što su oni krajem srpnja potvrdili portalu Telegram. Nacionalovi pravosudni izvori bliski struji Zvonka Vrbana tvrde da se s te strane može propitivati je li to Ministarstvo učinilo upravo pod utjecajem Vladimira Šeksa, a tvrde i da je cijeli “slučaj Vrban” krenuo od bivšeg gazde Dinama Zdravka Mamića, koji se u Hercegovini skriva od hrvatskog pravosuđa dok istovremeno glumi njegova reformatora. Prema tvrdnjama tih izvora, Mamić je preko posrednika od Vrbana svojedobno tražio da onemogući da se njegovo suđenje odvija u Osijeku te da će ga za to obilno “nagraditi”, a kad Vrban na to nije pristao, prenio mu je zlokobnu prijetnju.

„Mamić je Vrbanu poslao poruku da će preko jednog medija uništiti i njega i obitelj i da će to biti puno jeftinije no što bi bilo da je njemu platio mito. Naime, Zdravko Mamić nesumnjivo je u više navrata pokušao prodrijeti i do samog Zvonka Vrbana, a u jednom trenutku uspio se sastati s jednim Vrbanovim prijateljem kojemu je rekao da će Vrbanu, u slučaju da se pobrine za to da proces u Osijeku protekne povoljno po njega, „dati novca više nego što može zinuti“ – dakle, cijelo bogatstvo. Ovaj je to s gnušanjem odbio. Spomenuti sastanak dogodio se u Međugorju, kamo je Mamić namamio Vrbanova prijatelja, a po tvrdnjama svjedoka ondje se nalazio i Branimir Glavaš. Kad Vrban nije prihvatio ponudu, Mamić mu je počeo prijetiti”, rekao je sugovornik detaljno upoznat s tijekom te komunikacije.

Sanja Zagrajski, zamjenica predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, prije tri godine ukinula je jednu presudu Općinskog suda u Osijeku koju je donijela Zrinka Šeks-Poštić, kći Vladimira Šeksa, pa ju je zbog toga Vladimir Šeks prozvao pred više svjedoka. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL, Udruga hrvatskih sudaca

Nacional je već pisao da su u središtu bitke protiv Zvonka Vrbana HDZ-ov dugogodišnji neformalni gubernator hrvatskog pravosuđa Vladimir Šeks i njegova kći Zrinka Šeks-Poštić, predsjednica Općinskog suda u Osijeku koja je nedavno na temu Zvonka Vrbana održala sastanak i s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem, a očito i s ministrom Ivanom Malenicom. Međutim, visoki pravosudni izvori bliski Zvonku Vrbanu tvrde da se Vrban nije preplašio njihovih prijava, koje naziva lažnima i izmanipuliranima, te je rekao da je licemjerno da baš Šeks i njegova kći prozivaju Vrbana za pritiske na suce kad je upravo Šeks taj koji je, u najmanje jednom slučaju prije tri godine, vršio pritisak – i to pred svjedocima.

“Vladimir Šeks pred predsjednikom Županijskog suda u Osijeku Zvonkom Vrbanom i svojom kćeri Zrinkom Šeks-Poštić, predsjednicom Općinskog suda u Osijeku, prozvao je Vrbanovu zamjenicu Sanju Zagrajski, inače doktoricu znanosti, da kako je mogla srušiti jednu presudu Općinskog suda koju je donijela njegova kći. Doslovno je rekao: ‘Kako si ti mogla ukinuti presudu mojoj Zrinki?’ Čak je i njegovoj kćeri bilo neugodno pa mu je rekla: ‘Joooj, tata, pa nemoj…’ No Sanja Zagrajski je Šeksu mrtva-hladna odgovorila: ‘Zato što je odluka vaše kćeri bila nezakonita.’ Siguran sam da bi i Vrban i sutkinja Zagrajski to potvrdili na sudu, tim više što je Vrban nakon toga rekao Šeksu da ne može na taj način razgovarati o predmetima”, rekao je to Nacionalu osječki visoki pravosudni izvor.

Taj je izvor blizak Vrbanu i tvrdi da se protiv Vrbana orkestriraju prijave zbog toga što je od pojedinih sudaca tražio da ne drže određene predmete u ladicama. Smatra da se protiv Vrbana vodi hajka s nizom lažnih konstrukcija, sve kako bi ga se pokušalo difamirati u javnosti i time predstaviti kao osobu nedostojnu funkcije predsjednika Županijskog suda u Osijeku. No upravo su ovih dana, tvrdi taj izvor, stigli rezultati analitike Ministarstva pravosuđa i uprave o radu svih sudova u prvoj polovini ove godine iz koje se vidi da Županijski sud u Osijeku ima najbolje rezultate u odnosu na svih 15 županijskih sudova u državi. Te da je to postignuto upravo u Vrbanovu mandatu.

“Budući da mu, dakle, ne mogu osporiti rezultate, pokušavaju ga degradirati na razne druge načine jer su shvatili da on neće odustati od kandidature za novi mandat, pritiscima unatoč”, tvrdi sugovornik blizak Vrbanu.

Drugim riječima, i jedna i druga strana ovdje se međusobno optužuju za pritiske.

Međutim, struja kontra Vrbana tvrdi da Zvonko Vrban sada svoju odgovornost za nezakonito ugrožavanje neovisnosti odlučivanja sudaca pokušava prebaciti na političko polje. Štoviše, oni njega optužuju da je, između ostalog, prekršio i načelo da se suci ne smiju baviti politikom te da je bio na predizbornim sastancima Domovinskog pokreta te je bio njihov neformalni kandidat za ministra pravosuđa na izborima u srpnju 2020. Zato smatraju kako je apsurdno da Vrban sada plasira teze da napadi na njega dolaze iz politike.

Zrinka Šeks-Poštić, kći Vladimira Šeksa, predsjednica je Općinskog suda u Osijeku i Nacionalovi izvori tvrde da upravo ona ima glavnu riječ u okupljanju sudaca koji su prijavili Zvonka Vrbana, a indikativno je da je tu njihovu prijavu DORH-u predalo Ministarstvo pravosuđa i uprave. FOTO: Marko Lukunic, Slavko Midzor/PIXSELL

“Cijeli ‘slučaj Vrban’ nema nikakve veze s politikom, kao što Zvonko Vrban pokušava prikazati, a dokaz za to su nedvojbene izjave više sudaca dane mjerodavnim tijelima. Naprimjer, jedan od brojnih slučajeva nezakonitog i nedopustivog ponašanja Zvonka Vrbana je ultimativni zahtjev prema sucu koji je vodio kazneni postupak da jednog od optuženika oslobodi, što je i unatoč višekratnim arogantnim nasrtajima Zvonka Vrbana na dotičnog suca taj sudac odbio i presudio po zakonu i svojoj savjesti i o tim pritiscima Zvonka Vrbana izvijestio mjerodavna tijela”, tvrdi Nacionalov osječki pravosudni izvor iz struje kontra Vrbana.

On također tvrdi:

“U više parničnih postupaka Zvonko Vrban zahtijevao je od više sudaca donošenje presude u korist raznih tužitelja s kojima je u osobnim ili poslovnim odnosima. Svi suci odbili su postupati po njegovim nalozima. Neosporno je, na što ukazuju pravni eksperti, da je Zvonko Vrban opisanim pritiscima na suce počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem iz čl.295 Kaznenog zakona kojim je propisano da će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina onaj tko iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti. Bitno je ovdje istaknuti da je Vrban zloupotrijebio svoj položaj predsjednika Županijskog suda u Osijeku te snagom svog položaja pokušao ostvariti protuzakoniti utjecaj na donošenje sudskih odluka. Time se Vrban pokušao izdignuti iznad prava, zakona i Ustava te je doveo u pitanje nepristranost i neovisnost osječkog suda, što dovodi do percepcije da suci ne sude po zakonu nego po nalozima i uputama predsjednika Županijskog suda.”

Vrbanu bliski izvori već su ranije naveli da to nije istina: „Predsjedniku Vrbanu obratio se jedan zagrebački odvjetnik zbog neugodnih iskustava s Općinskim sudom u Osijeku. Između ostalog, on je u ime svoje stranke – tvrtke Eurokamen – podnio tužbu protiv Šeksova nećaka Bojana Divjaka, ujedno i bratića predsjednice Suda Zrinke Šeks-Poštić. Premda se radilo o hitnom postupku, predmet mjesecima nije dobio svoj broj, nije zakazano nijedno ročište, a sama tužba čak nije dostavljena drugoj stranci kako bi ona na nju odgovorila. Isti odvjetnik zastupa tvrtku Eurokamen u milijunskom sporu protiv Nogometnog kluba Osijek, koji je u vlasništvu mađarskih poduzetnika bliskih Viktoru Orbánu. Vrban je kao predsjednik višeg suda ovlašten i nadležan pratiti zakonitosti rada nižeg suda, u ovom slučaju Općinskog suda u Osijeku. Pozvao je spomenutu sutkinju Doricu Krnić Miloš i ukazao joj na to da ima predmet eksponiran u javnosti te od nje zatražio da poštuje proceduru hitnosti i strogo vodi računa o zakonitosti kako se za osječke sudove ne bi vezale nove kontroverze. Ona mu je uzvratila tvrdnjom da je tvrtka Eurokamen „promašila suštinu svoje tužbe“’ jer se navodno trebala obratiti trgovačkom, a ne općinskom sudu, a čak je kazala i da zakonski ne postoji termin „ometanja posjeda nad pokretninama“. Međutim, dana 21. lipnja Županijski sud u Puli, kojemu je taj predmet automatski dodijeljen u procesu žalbe, ukinuo je odluku te sutkinje uz obrazloženje koje je za sutkinju iznimno neugodno: nije zaključio da je eventualno „nepotpuno utvrđeno činjenično stanje“, kako to obično biva, nego da se dogodila „bitna povreda odredbi parničnog postupka“. Drugim riječima, da je presuda de facto bila nezakonita.

Kad je Šeks prozvao Sanju Zagrajski jer je ukinula presudu, čak je i Šeksovoj kćeri bilo neugodno pa mu je rekla: ‘Joooj, tata, pa nemoj…’ No Zagrajski je Šeksu odgovorila: ‘Zato što je odluka vaše kćeri bila nezakonita’

Osim što je, po mišljenju više sudaca Županijskog suda u Osijeku, Zvonko Vrban “zagazio u sferu kaznene odgovornosti”, oni smatraju i da je Vrban nedvojbeno počinio i teško stegovno djelo, i to prema čl.85 st. 4 točka 5 Zakona o državnom sudbenom vijeću, jer je “grubo povrijedio načelo neovisnosti suca u suđenju”. Ako Državno sudbeno vijeće u stegovnom postupku, koji bi po njima neizbježno trebao uslijediti, utvrdi da je Vrban povrijedio načelo neovisnosti sudaca, on bi trebao biti razriješen dužnosti predsjednika suda.

Ti izvori objašnjavaju da je za pokretanje stegovnog postupka dovoljno počinjenje makar jednog teškog stegovnog djela, s obzirom na to da stupanj odgovornosti predsjednika Županijskog suda mora biti pravosudni primjer i mora postojati nulta tolerancija na nezakonito postupanje.

“Samo jedan protuzakoniti pokušaj nasrtaja na neovisnog suca, što je Zvonko Vrban nesporno učinio, vrišteći je poziv na reakciju mjerodavnih tijela, a pogotovo jer je iz Vrbanovog ponašanja očigledno da se radi o obrascu i modusu operandi kontinuiranog kriminalnog postupanja”, tvrdi Nacionalov izvor iz Vrbanu protivničke struje. Taj izvor zapravo predstavlja više osječkih sudaca koji dijele stav da je Vrbanovim postupanjem “ozbiljno ugroženo i narušeno ustavno načelo vladavine prava i neovisnosti sudbene vlasti” te da Vrban “svojim neodgovornim i bahato represivnim ponašanjem potiče percepciju o pravosuđu kao klijentelističkom i koruptivnom sustavu s dvostrukim mjerilima gdje se na sramotan način pogoduje prijateljima i poslovnim partnerima, sigurno ne na lijepe oči”.

Takve i slične stavove neki od sudaca iznijeli su otvoreno, imenom i prezimenom, i u prijavi koja je završila u USKOK-u.

Ti izvori nastoje ukazati na razne afere u koje je Vrban bio upleten, pa tako i na aferu o kontaktima pripadnika takozvane čepinske skupine s visokim osječkim pravosudnim dužnosnicima, koju je otkrio upravo Nacional.

Zbog navodnih pritisaka Zvonka Vrbana na suce, Šeksova kći Zrinka Šeks-Poštić obratila se i predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću i ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

“Već kao sudac Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban je 35 puta kontaktirao s mobitela svoje supruge s okrivljenim Damirom Ivićem, inače članom poznate čepinske grupe, u to vrijeme optuženim za trgovanje tajnim podacima. Te pozive je uredno evidentirao PNUSKOK, koje izvješće je objavljeno u medijima (u Nacionalu, op.a.), ali tek nakon što je Vrban postao predsjednikom Županijskog suda u Osijeku, iako je to nedvojbeno sigurnosna zapreka prema Zakonu o sigurnosnim provjerama. Postavlja se pitanje zašto je Zvonko Vrban tijekom kaznenog postupka komunicirao s optuženim članom čepinske mafije i to zatajio u postupku imenovanja za predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Ili, ako je sve zakonito, zašto se skrivao iza suprugina mobitela?” pita se taj izvor.

Međutim, izvori bliski Vrbanu tvrde kako je opet riječ o manipulacijama jer Vrban poznaje Damira Ivića još od gimnazijskih dana te su i njihovi sinovi išli zajedno u školu.

“Damir Ivić je bio direktor najveće građevinske firme u Osijeku, Osijek-koteksa, a sada je direktor cementare Ragusa koja je isporučivala sav beton i kamen za Pelješki most. Normalno da ga Vrban poznaje jer je Osijek mali grad, ali otkud Vrban može znati s kim Ivić u slobodno vrijeme kontaktira. No ove tvrdnje da je Vrban Ivića zvao sa suprugina telefona čista su podmetačina – Vrban ga je zvao sa svog broja koji koristi već 20 godina, ali njegova obitelj ima onaj obiteljski paket u telekomunikacijskoj kompaniji da je supruga nositeljica cijelog paketa. Inače, kasnije je Vrban prestao komunicirati s Ivićem jer je on otišao najprije u Zagreb, a potom na Pelješac”, rekao je taj sugovornik blizak Vrbanu.

No osječki izvori Vrbanu pripisuju i druge “grijehe” to jest potencijalne sumnjive akcije, među njima i kupovinu, radove i prodaju voćnjaka u Dardi, o čemu je pisao novinar Drago Hedl na portalu Telegram. Hedl je pisao i druge članke o Vrbanu, zbog čega je Vrban protiv Hedla i portala Telegram podnio pet tužbi tražeći čak 750 tisuća kuna odštete. Njemu bliski izvori tvrde da to što su Vrbanova supruga i cijela obitelj proživjeli zbog napisa koje on naziva lažnima – nema cijenu.

“Koliko biste vi tražili da o vašoj supruzi pišu takve stvari da ona od srama ne može na ulicu? A napali su mu oboje djece. Ima li naknade za to kad vam netko dira u obitelj?” pita se Nacionalov izvor.

Međutim, takve je tužbe, navodi se, Platforma Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara prozvala kao primjer kršenja slobode medija, a Europska komisija upozorila je i Hrvatsku na problem takozvanih SLAPP tužbi protiv novinara i medijskih kuća.

“Posvuda se pisalo da je Vrban zbog svoje suradnje na voćnjaku u Dardi s načelnikom općine Čeminac, kontroverznim Zlatkom Pinjuhom, utjecao na istražnog suca da Pinjuhu prvotno ne odredi istražni zatvor, što je izazvalo skandal u pravosudnim krugovima”, podsjeća Nacionalov izvor.

‘Slučaj Vrban’ krenuo je od bivšeg gazde Dinama Zdravka Mamića koji je preko posrednika od Vrbana tražio da onemogući da se njegovo suđenje odvija u Osijeku, a kad je ovaj to odbio, rekao je da će ga uništiti

Protiv Vrbana isti izvori tvrde i da je prekršio još jedno načelo. Naime, sucima je izrijekom zakonom zabranjena politička aktivnost te suci ne smiju biti članovi političkih stranaka niti se baviti političkom djelatnošću, ali osječki pravosudni izvori tvrde:

“Zna se da je Vrban bio kod Darka Bajte u svibnju 2020. na sastanku inicijatora Domovinskog pokreta te nastavio sudjelovati na sastancima te stranke uoči parlamentarnih izbora održanih u srpnju 2020. godine. Na tim sastancima je bilo dogovoreno da će Vrban u novoj vladi biti ministar pravosuđa ako Domovinski pokret ostvari rezultat koji bi omogućio sudjelovanje u vlasti u koaliciji s HDZ-om. Skandalozno je što je Vrban u isto vrijeme na poziciji predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva.”

Izvori bliski Vrbanu tvrde, pak, kako je istina da Vrban poznaje Miroslava Škoru još iz njegovih osječkih dana, ali da je na spomenuti sastanak Domovinskog pokreta došao sasvim slučajno, ne znajući ni da se održava sastanak ni da je ondje Miroslav Škoro. “To je laž koju stalno pokušava plasirati Branimir Glavaš. Ali što možete očekivati od Glavaša i Šeksa koji cijelo vrijeme misle da oni trebaju upravljati pravosuđem”, konstatirao je taj sugovornik.

Osječki izvori navode i kako je znakovito da je Vrban upravo od “političkog sponzora” Domovinskog pokreta kupio stan u Ulici Hrvatske Republike u Osijeku te tvrde čak i da je za cca 160 m2 veliki stan platio minimalno 80 tisuća eura nižu cijenu od tržišne – što smatraju jednom od indicija za “političko-sudsku korupciju”.

Iz Vrbanu bliskih izvora i to demantiraju te tvrde da je stan kupljen po tada važećoj tržišnoj cijeni, da je Vrban svoj stari stan prodao za oko 950 eura po kvadratu, a da je taj noviji stan bliže centru platio po cijeni od 1150 eura po kvadratu te da je istu toliku cijenu za drugi stan u njegovoj zgradi dala i jedna privatna tvrtka.

“Također, Vrbanov sin je na sudskoj dražbi u Osijeku uz pomoć poznatog utjecajnog oca po izuzetno povoljnoj cijeni kupio stan te bio jedini sudionik postupka, dok su drugi kupci bili odvojeni, a nakon par mjeseci isti je stan prodao po dvostruko višoj cijeni”, tvrdi pravosudni izvor. Isti izvor navodi i da je s etičke strane upitno kako je Vrban stjecao nekretnine sklapanjem ugovora o doživotnom uzdržavanju, a potom iste nekretnine prodavao, i to moguće putem agencije German, dok je sina vlasnika te agencije Petra Grgura zaposlio kao sudskog savjetnika na Županijskom sudu u Osijeku.

Zvonka Vrbana optužuju i da je već kao sudac Županijskog suda u Osijeku 35 puta kontaktirao s mobitela svoje supruge s okrivljenim Damirom Ivićem, INAČE članom poznate čepinske grupe, u to vrijeme optuženim za trgovanje tajnim podacima, a shemu tih razgovora objavio je Nacional prošle godine. FOTO: Nacional

Vrbanu bliski izvori tvrde da je i to laž te da je on sve kupoprodaje, osim jedne, obavljao samostalno, bez agencije, te da je sin vlasnika te agencije bio najbolji student na Pravnom fakultetu u Osijeku, a da je o njegovu izboru odlučivalo Povjerenstvo, a ne Vrban. Kad je riječ o ugovorima o doživotnom uzdržavanju, Vrban kaže da je u jednom slučaju uzdržavao vlastitu tetu koja mu je ostavila ne stan, nego jednu sobicu, a u drugom da se na molbu prijatelja 20 godina brinuo o jednoj ženi koja je oboljela od raka, uključujući i financijsku i zdravstvenu brigu, te da je nekoliko godina prije smrti ona sama inzistirala na tome da sklope ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Vrbana su svojedobno prozvali i da je besplatno uzimao odijela u osječkoj trgovini Pierre Cardin u vrijednosti od čak 900 tisuća kuna, ali je on to još ranije demantirao i te informacije nazvao glupostima.

Kao još jednu stavku na teret Vrbana, iz osječkih pravosudnih izvora prozivaju ga i da od Državnog sudbenog vijeća nije tražio niti dobio odobrenje za obavljanje djelatnosti suca za prvostupanjska vijeća Suda časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, iako je to nužno po zakonu. No Vrban, tvrdi njegova strana, još nikada nije radio za HGK niti je od njih uzeo ijednu kunu.

“Listi grijeha” Zvonka Vrbana tu nije kraj. Izvori sa Županijskog suda u Osijeku tvrde i da je Vrban naložio nezakoniti videonadzor sudnica Općinskog suda u Osijeku, kako u vrijeme rasprava tako i u vrijeme pauze, te da je Agencija za zaštitu osobnih podataka utvrdila da su tako nezakonito obrađivani osobni podaci pa je Županijskom sudu u Osijeku zabranila daljnju obradu osobnih podataka prikupljenih putem spornog videosustava, kao i brisanje postojećih snimki iz prostorija Općinskog suda u Osijeku.

Visoki pravosudni izvori bliski Vrbanu smatraju da je to školski primjer manipulacije jer su, tvrde, kamere bile postavljene u sklopu jednog projekta Ministarstva pravosuđa i prije no što je on postao predsjednik Suda te kako je nadzor utvrdio da u njegovoj sobi nema nikakvih ekrana s tajnim videonadzorom, što su mu pripisivali.

Komentiraj