HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Vladajući i oporba bliži dogovoru o Poslovniku

Vladajući i oporba približili su se u četvrtak, na drugoj sjednici saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav na kojoj su raspravljali o 522 amandmana pristigla na prijedlog novog saborskog Poslovnika, kompromisu o sadržaju tog dokumenta, o čemu će definitivno odlučiti na sjednici idućeg utorka.

Pri kraju dvosatne rasprave SDP-ov Arsen Bauk objavio je kako su spremni povući svojih četiristotinjak “opstruktivnih amandmana”, uz uvjet da vladajući pristanu da stanke predviđene za slobodnu raspravu zastupnika prvog dana zasjedanja u tjednu budu u dosadašnjem terminu, na početku sjednice, dok bi pristali da u ostale dane budu između 13 i 14,15 sati.

Spremnost na kompromis

Drugi uvjet je da predsjednik Sabora, uz potpis 30 zastupnika, na raspravu stavi neku od oporbenih točaka koja se na dnevnom redu nalazi 60 dana. Zastupnici SDP-a, kazao je Bauk, o Poslovniku bi glasali po savjesti. Najavio je da će o tome do utorka zatražiti sastanak s predsjednikom Sabora.

HDZ-ov Branko Bačić potvrdio je spremnost HDZ-a na prijedlog da oporba može na dnevni red uvrstiti 11 točaka po svom izboru, kada to zatraži 30 zastupnika, kao i da prva tjedna stanka bude jutarnja, a u ostale dane u 13 sati. Poručio je, međutim, da bi SDP-ova spremnost na kompromis, osim povlačenja amandmana, morala uključivati i potvrdu da će prihvatiti novi Poslovnik.

Predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) izrazio je zadovoljstvo zbog spremnosti na kompromis koji bi trebao biti takav da se “ni jedna strana ne osjeti zakinutom ni pobjednikom” te naglasio da cilj vladajućih nije nametati bilo što oporbi, jer da jest imaju dovoljno ruku da izglasaju što žele. Pozvao je zastupnike Mosta i svih drugih stranaka da se priključe razgovorima o finalnom tekstu Poslovnika.

Mostov Nikola Grmoja najavio je kako je spreman podržati SDP-ove ustupke, jer žele podržati sve što ide u korist opozicije, ali je HDZ-u i SDP-u prigovorio što se dogovaraju bez Mosta. Kaže kako mu je jasno da su mete izmjene Poslovnika manje stranke, poput Mosta i Živog zida. “Jasna nam je namjera, izvedba i dogovor”, ustvrdio je Grmoja.

Raspravi koja je završila spremnošću dviju strana za dogovorom nije, međutim, nedostajalo napetosti i povišenih tonova.

Grmoja je SDSS-ovu Miloradu Pupovcu prigovorio da oporba samo traži zadržavanje stečenih prava, a ne ukidanje Poslovnika kako je rekao Pupovac. “Vladajuće žulja da zastupnici o problemima građana govore u jutarnjem terminu, kada se to prenosi u javnosti. Vrijeme je da konačno to priznate, a ne da nas sve pravite budalama”, poručio je prozvavši Pupovca za nevjerodostojnost.

U prilog tomu podsjetio je kako je Pupovac najprije bio protiv Martine Dalić zbog Agrokora, da bi nakon 24 sata zauzeo suprotno stajalište.

Pupovac je uzvratio riječima da je upravo Most obmanjivao birače programima, pregovaranjem s lijevima i desnima, da bi na kraju sve upropastili. “Kada zastupnik Mosta govori o vjerodostojnosti, prolaze me trnci kada čujem kako se demagogija pretvara u totalitarizam. Vi ste novi totalitaristi pod krinkom slobode govora”, poručio je Pupovac Grmoji.

Kada se glasa o amandmanima

Burno je bilo i na početku sjednice kada je Bačić predložio da se na plenarnoj sjednici prvo obrazlože i rasprave amandmani, a tek na kraju o njima glasa.

SDP-ov Peđa Grbin upozorio je na pravilo da se nakon svakog amandmana odmah i glasa o njemu. Gordan Maras ocijenio je to “nepodnošljivom lakoćom ignoriranja oporbe i javnosti” te ustvrdio da je riječ o komociji većine.

Pojasnio je da bi rasprava o amandmanima najvjerojatnije trajala desetak sati, pa vladajući vjerojatno ne bi cijelo vrijeme bili u dvorani i glasanje ne bi bilo pod kontrolom. “Bačić će otići spavati, a ja ostati u Saboru. Onda će se ujutro Bačić probuditi, obrisati krmelje i doći glasati na 15 minuta”, kazao je Maras.

I Grmoja je ocijenio da je to udar na parlamentarizam jer vladajući žele onemogućiti da građani čuju razloge zbog kojih su amandmani odbijeni.

Bačić je priznao da taj amandman jest presedan, ali smatra da je presedan i 500-injak uglavnom tehničkih amandmana. Bačićev prijedlog prihvaćen je glasovima vladajućih.

Komentiraj