Vladajući dogovorili zaključak o HGK, Hrebak: “Podržavamo promjenu, ali ne Mostovu promjenu”

Sastanak vladajuće većine održat će se u utorak u 13 sati. Na tom sastanku prihvatit će se zaključak parlamentarne većine da se Vlada obveže da u idućih nekoliko mjeseci napravi novi zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Novi zakon ići će u smjeru restrukturiranja HGK i približavanja HGK-a tržištu, a to znači i reformu vezanu uz obaveznu članarinu. Rok za definiranje novog zakona je šest mjeseci.

Nakon sastanka, HSLS-ov Dario Hrebak kazao je za N1 da će HSLS sa svojim partnerima dogovoriti da se postepeno ide u ukidanje obvezne članarine. Sve drugo za što se zalažu određene političke opcije, kaže, nije dobro – promjena preko noći, demagogija i populizam.

“Treba nam sustavni pristup rješavanju problema neefikasnosti HGK koji traje već 30 godina”, kazao je Hrebak nakon sastanka s premijerom.

“Usuglasili smo se. HSLS je zadovoljan. Ide se u smjeru da se prihvaća zaključak kojim će se Vlada obvezati da u idućih nekoliko mjeseci, između 4 i 6, ide u sistemske promjene i reformu HGK. Napominjem da HGK radi prema zakonu iz 1991., mnoge su se stvari otad promijenile”, dodao je Hrebak novinarima u Saboru.

Kazao je i da je nemoguće napraviti promjenu u HGK u jednom danu. “To je institucija koja treba postojati, ali mora biti na tržišnom modelu, ne smije biti političkog kadroviranja. To pitanje je pokrenula politička situacija, a ne Most”, poručio je. “Ne podržavamo status quo, nego promjenu, ali ne podržavamo Mostovu promjenu, ona ne pridonosi ničemu. Mostov prijedlog ne bismo podržali”, kazao je Hrebak dodajući da garantira da će se do kraja mandata osigurati 76 ruku parlamentarne većine.

 

Komentiraj