Vlada zbog radikalizacije usvojila “zaključak”, zadužila “koordinaciju”, pa čeka “prijedlog mjera”

Vlada je danas usvojila zaključak o sprečavaju radikalizacije u društvu, kojim je Koordinaciju za domovinsku sigurnost zadužla da analizira stanje i Vladi predloži zaključke o mogućim mjerama kojima bi se suzbila radikalizacija društva.

Premijer Plenković objasnio je kako je osobno dugo svjestan govora mržnje u društvu, ali da je napad na Vladu označio prelazak granice poslije kojega je morala reagirati i Vlada. ” Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni, internetu, kroz medijske članke i napade. To nije problem, toga je većina vas ovdje, a ja godinama svjestan. Nema toga što o sebi ili nekom od vas nisam pročitao. Nikada mi nije palo na pamet da nekog od tih aktera tužim. To govorim radi HND-a, nakladnika i medija. Bilo je utuživih članaka jako veliki broj. Nije mi to palo na pamet jer sam smatrao da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. Ali kada poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma – onda je granica prijeđena. Nikad nismo imali ovakvu situaciju kao prije 10 dana. Jedno su ovi hrabri anonimni pojedinci na internetu, a drugo je kad netko pokuša trostruko ubojstvo pred zgradom Vlade”, objasnio je Plenković.

Dodao je kako će Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je predložio predsjednik Republike, biti sazvano tek kada Koordinacija za domovinsku sigurnost analizira stanje i predloži konkretne mjere.

Zaključak o sprečavanju radikalizacije komentirao je i ministar branitelja Tomo Medved. “Napad na Trgu sv. Marka pokazuje da je u društvu došlo do radikalizacije, a svaka radikalizacija vodi do nasilnog ekstremizma i terorizma i velika je prijetnja ustavnim vrednotama Republike Hrvatske”, poručio je”Ovim zaključkom zadužuje se Koordinacija za domovinsku sigurnost da na osnovi analize predloži mjere za sveobuhvatan i učinkovit pristup za sprečavanje radikalizacije koji treba biti utemeljen na koordiniranom djelovanju svih nadležnih tijela. Koordinacija će o zaključcima i predloženim mjerama izvijestiti Vladu i Vijeće za nacionalnu sigurnost”, dodao je Medved.

Komentiraj