Vlada Velike Britanije odobrila još 340 milijuna € financijske pomoći kulturi

Klubovi diljem Velike Britanije mogla bi dobiti financijski poticaj nakon što je potvrđeno da će Fond za oporavak kulture Velike Britanije isplatiti preko 340 milijuna eura pomoći. Paket podrške od gotovo dvije milijardi eura, koji je najavljen prošlog srpnja, pružio je financijsku potporu glazbenim prostorima, neovisnim kinima, muzejima, galerijama, kazalištima i za očuvanje baštine u vrijeme koronavirusa.

Tajnik kulture Oliver Dowden potvrdio je da će financiranje u novom proračunu biti povećano za oko 340 milijuna eura. “Na ovo olakšanje možemo gledati unaprijed, tako da se ovo financiranje ne odnosi samo na preživljavanje, već na planiranje i pripremu za ponovno otvaranje kazališta, galerija i održavanje koncerata”, napisao je Dowden na Twitteru.

Ovaj novac predstavlja najveće jednokratno ulaganje u kulturu Velike Britanije i slijedi druge mjere poduzete kako bi se tvrtkama, institucijama i organizacijama pomoglo da prežive tijekom pandemije, uključujući zajmove, i očuvanje radnih mjesta u vrijeme koronavirusa.

Prošlog listopada prvi su primatelji pomoći, među kojima je bilo više od 1385 kazališta, muzeja i kulturnih organizacija širom Engleske primilo oko 300 milijuna eura. Međutim, Music Venue Trust od tada je izdvojio 20 mjesta kojima još uvijek prijeti zatvaranje nakon što se nisu kvalificirali za financiranje. Ljubitelji glazbe potiču se da doniraju, kupuju robu, pišu lokalnom zastupniku za podršku ili jednostavno šire vijest o mjestima kojima prijeti zatvaranje na društvenim mrežama uz hashtag #SaveThe20.

“Kriza se bliži svom posljednjem krugu, ali moramo biti sigurni da će ova mjesta preživjeti”, rekao je izvršni direktor Music Venue Trust-a Mark Davyd, te dodao: „Uz podršku umjetnika i publike, probijali smo se kroz posljednjih 11 mjeseci od mjesta do mjesta, od slučaja do slučaja, pokušavajući biti sigurni da smo u mogućnosti sigurno sačuvati svako mjesto. Na kraju tunela ima malo svjetla. Sa koncertima, clubbingom i možda čak i festivalima koji bi se mogli vratiti 21. lipnja, kako je navedeno u vladinom planu za post-koronavirus oporavak.“

No čak i ako se mjesta ponovno otvore, brojke vezane uz britansku glazbenu industriju upozorile su da će EU prema trenutnom dogovoru o Brexitu izgubiti “masovnu” količinu radnih mjesta i oporezivi prihod. To se događa nakon što trgovinski ugovor o Brexitu Borisa Johnsona nije uspio osigurati bezvizna putovanja za britanske umjetnike i njihovu ekipu prošlog prosinca, što je izazvalo velike reakcije unutar industrije.

 

Komentiraj