Vlada veledrogerijama nudi tristo milijuna kuna do rebalansa

Vlada nije pronašla 2,7 milijardi kuna za prvu ratu isplate duga veledrogerijama kako bi one nastavile opskrbu zdravstvenog sustava lijekovima, jasno je nakon sastanka užeg kabineta Vlade, nakon kojega su s novinarima razgovarali ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić.

Vlada može, do rebalansa “početkom studenoga”, odvojiti tristo milijuna kuna ili nešto više, a nakon rebalansa očekuje nastavak dijaloga s veledrogerijama, konkretan je prijedlog Vlade koji je iznio ministar Marić.

“Nije u pitanju samo iznos, nego i struktura duga. Ukupne obveze u zdravstvu su preko deset milijardi kuna, a obveze i dalje rastu. Lijekovi i veledrogerije nisu jedini problem. Neke bolnice plaćaju brže, neke sporije”, kazao je ministar Marić. “Nastavit ćemo dijalog, ne samo o iznosima, nego i o načinu plaćanja dugova”, kazao je.

Ministar Beroš pojasnio je kako su od predstavnika veledrogerija tražili objašnjenje u strukturi duga. “Kad to dobijemo, razgovarat ćemo dalje”, kazao je.

Komentirajući današnji rekord broja zaraženih, kazao je kako će “još nekoliko dana pričetkati, a ako ne bude sniženja broja zaraženih, sigurno ćemo uvoditi dodatne ali balansirane mjere, uglavnom ograničenje okupljanja”. Još je jednom pozvao građane na odgovornost. “Sada moramo biti oprezniji nego ikad”, kazao je. “Jasno je da se virus horizontalno i zrakasto širi među populacijom”.

Stožer civilne zaštite ne planira uvoditi policijski sat. “On je zadnje što ćemo uvesti. Ima još niz drugih mjera”, kazao je Vili Beroš.

Komentiraj