Uoči Dana pobjede, Vlada će u petak u Kninu na posebnoj sjednici usvojiti prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji objedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika.

Novi zakon objedjuje braniteljska prava, niz godina raspršena po drugim zakonima, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika.

Među novostima koje donosi novi zakon naknada je za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu. Uz ostalo,  od 1. rujna ukida se smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima, a planira se i ukidanje Registra branitelja koji je uvela SDP-ova vlada. Umjesto njega, ustanovit će se Evidencija hrvatskih branitelja, no ona neće biti javna.

Ponovno se otvara i mogućnost braniteljima, koji još nemaju braniteljski status, da pokrenu postupak za njegovo dobivanje na temelju liječničke dokumentacije, čiji je rok za prijavu istekao 2006. godine.

Nezaposlenim braniteljima osiguravaju se preventivni medicinski pregledi, snižava se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, a za manje od 100 dana provedenih u borbenom sektoru branitelji će svojoj djeci moći osigurati besplatne udžbenike, smještaj u studentskom domu i stipendiju.

Uz to, novim zakonom osigurava se i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

Po pisanju medija, novosti u braniteljskom zakonu državni će proračun koštati više od pola milijarde kuna, točnije – 525 milijuna kuna.

Novi zakon trebao bi proširiti i prava  pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna.

Na dnevnom  redu vladine kninske sjedice će se, među ostalim, naći i izvješće o dosad učinjenim i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji, te predstaviti projekti vazani uz Grad Knin i Šibenkso-kninsku županiju.

Na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, nacrt prijedloga zakona o akvakulturi, kao i prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Šibeniku

Treća sjednica Plenkovićeve Vlade izvan Zagreba

Riječ je o trećoj sjednici Vlade, u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića, koja se održava izvan Zagreba.

Prva sjednica izvan Zagreba održana je 17. studenoga 2016.  u Vukovaru, uoči obilježavanja 25. obljetnice herojske obrane grada „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“, a druga je održana 23. veljače 2017.  u Sisku.

Iz Vlade ističu kako su Vukovar, Sisak i Knin gradovi u kojima su se održale prve tri izmještene sjednice Vlade kako bi se poslala i poruka da je tom dijelu Hrvatske potrebno dati posebnu pozornost i pomoći u rješavanju gospodarskih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja.

Komentiraj