Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je u petak na sjednici u Kninu da će Ministarstvo tijekom jeseni objaviti novi poziv za energetsku obnovu i korištenje novih izvora energije u zgradama javnog sektora na području Knina za što je osigurano 380 milijuna kuna.

Također je rekao da će objaviti i poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za pripremu i provedbu energetske obnove  obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, za što je na raspolaganju krajem ove godine i početkom iduće 228 milijuna kuna.

Štromar je na sjednici Vlade koja se uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ održava u Kninu rekao da je za ciljeve smanjenja potrošnje energije u zgradama javnog sektora kao i u stambenim zgradama, u Europskom fondu za regionalni razvoj na raspolaganju do 2020. namijenjeno 2,3 milijarde kuna, od čega će do kraja ove godine biti obnovljeno gotovo milijardu kuna.

Rekao je da će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja danas u Kninu potpisati ugovore ukupne vrijednosti 28,6 milijuna kuna, šest ugovora za energetsku obnovu zgrada i korištenja novih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja. Vrijednost tih projekata je 22,3 milijuna kuna, a riječ je o obnovi četiri škole te dva vrtića u Kistanjama, Kninu, Šibeniku i Drnišu.

Ostali ugovori odnose na na energetsku obnovu višestambenih zgrada na području Šibensko-kninske županije. Trenutno je u pripremi pet ugovora, a danas će se potpisati tri u vrijednosti 6,3 milijuna kuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je da će danas biti popisana dva ugovora namijenjena razvoju poduzetničke infrastrukture, što će, naglasila je, stvoriti veliku mogućnost novih radnih mjesta i zadržavanje mladih ljudi.

Izrazila je uvjerenje da će, što se tiče poduzetničke zone, rješavanje infrastrukture prilaznih cesta i instalacije biti moguće kroz europske fondove s obzirom da je od svibnja pa do 22. rujna otvoren natječaj za poslovnu infrastrukturu za poduzetničke zone, a za što je namijenjeno 76 milijuna kuna.

Kao pozitivan primjer proizvodnje navela je nekadašnji kninski TVIK, današnju DIV Tvornicu vijaka, koja, kako je navela, zapošljava više od 400 ljudi te više od 45 posto prihoda ostvaruje iz izvoza. “Time predstavlja ne samo pozitivan primjer, već primjer proizvodnje u području gdje smo suočeni sa značajnim gospodarskim problemima i pokazuje da je moguće organizirati i provesti izvoznu proizvodnju i proizvodnju koja doprinosi lokalnoj zajednici”, ustvrdila je Dalić.

Ministar branitelja Tomo Medved naveo je da se, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje na području Knina, od 195 stambenih jedinica koje će Ured dodijeliti građanima, 60 stambenih jedinica odnosi na zbrinjavanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Važnim je istaknuo donošenje nove uredbe o kriterijima za bodovanje po kojem branitelji i stradalnici rata tijekom podnošenja zahtjeva dobivaju poseban broj bodova koji ih svrstavaju visoko na listi za rješavanje.

Medved je naveo da u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz europskih strukturnih investicijskih fondova Ministarstvo branitelja planira putem otvorenih poziva dodijeliti značajna sredstva za provedbu projekata unutar programa Učinkoviti ljudski potencijali. Za samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja i djecu ratnih invalida Domovinskog rata osigurano je 78,4 milijuna kuna. Za podršku društvenom poduzetništvu branitelja u organizacijama civilnog društva i zadrugama osigurano je 23,8 milijuna kuna. Za razvoj i uvođenje modela suradnje s organizacijama civilnog društva koje nude izvaninstitucionalne usluge osigurano je 40,4 milijuna kuna.

Projekti će, kazao je, biti financirani u punom iznosu, odnosno 15 posto iz državnog proračuna, a 85 posto iz Europskog socijalnog investicijskog fonda.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naveo je da se na području Knina nalaze tri postrojbe – iz sastava grane kopnene vojske i grane zapovjedništva za potporu, među kojima je posebno istaknuo gardijsko mehaniziranu brigadu s 860 pripadnika koji, rekao je, sa svojim djelovanjem i boravkom na ovom području pridonose rastu potrošnje, ekonomskom razvoju i sigurnosti grada.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je napore za boljom prometnom povezanošću Knina što bi osiguralo bolju kvalitetu života Kninjana.

Oko 20 milijuna kuna uloženo je dosad u modernizaciju željezničke pruge, a izrađuje se studija izvodivosti obnove Ličke pruge. Planira se modernizacija svih dalmatinskih pruga i obnova željezničkih kolodvora.

U planu je izgradnja cestovne obilaznice Knina, Drniša i izgradnja brze ceste do Šibenika.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izvijestila o socijalnoj skrbi na području županije. U 2017. sklopljeni ugovori s 13 udruga – trogodišnji programi u kojima udruge pružaju pomoć starijima i invalidima. Slabo socijalno-ekonomsko stanje stanovništa, što je posljedica stradavanja u Domovinskom ratu. Ovo ministarstvo će širiti socijalnu pomoć staračkim samačkim domaćinstvima.   Specifične potrebe ovog stanovništa za socijalnom pomoći.

Minisatr zdravstva Milan Kujundžić kazao je da je nedavno potpisan ugovor funkcionalnog spajanja bolnica u Šibeniku i Kninu, što će omogućiti da usluge budu bliže pacijentima u Kninu koji više neće morati putovati u Šibenik kako bi ostvarili zdravstvene usluge. Istodobno osigurat će se opstanak bolnice u Kninu, kojoj će ovo omogućiti financijsku održivost. Osigurano je 80 kreveta u bolnici u Kninu za liječenje palijativnih pacijenata.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je projekte opremanja veleučilišta informatičkog kabineta Veleučilišta Marka Marulića, a i veleučilišta u Šibeniku.

Komentiraj