‘Vlada radi na zakonu kojim će se olakšati realizacija LNG-a’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je u utorak na konferenciji Hrvatska i energetska unija, u sklopu koje je održao i govor. Poručio je kako su energetske potrebe modernog svijeta narasle do neslućenih razmjera, te dodao da se tržište silovito mijenja.

“Energetska unija nije supstitucija za nacionalnu politiku, ona je novi okvir. Od svake članice, pa i od Hrvatske, ovisi kako će realizirati svoju energetsku politiku, koja predstavlja ključ gospodarskog razvoja”, rekao je Plenković, kako prenosi N1.

“Energetska sigurnost i neovisnost ključni su za nacionalnu stabilnost svake zemlje. Nijedna zemlja nije izolirana i nije u potpunosti energetski neovisna. Energetska strategija usredotočit će se na jedinstveno eu tržište i energetske aspekte hrvatske. Posebnu pažnju posvetit ćemo se i energetskoj učinkovitosti. Prednost treba dati onima, kojih hrvatska ima najviše, a to su zasigurno obnovljivi izvori energije”, dodao je premijer.

“Vlada Republike Hrvatske pokrenula je izradu nove Energetske strategije razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, s pogledom na 2050. i namjera nam je da je donesemo u ovoj godini. U strategiji ćemo se usredotočiti na sigurnost opskrbe i energetsku neovisnost, na bolje integriranu i povezanu energetsku infrastrukturu. Strategija će se svakako orijentirati na rast domaće proizvodnje, to jest proizvodnje iz naših prirodnih resursa”, istaknuo je Plenkoivć u govoru.

Dodao je da će staviti naglasak na na konkurentnost cijena energije, na smanjenje njene potrošnje, kao i na reduciranje emisija CO2 kroz veću energetsku učinkovitost i veći dio energije iz obnovljivih izvora, te na poticanje istraživanja i razvoja novih tehnologija.

“U energetskoj tranziciji do 2050. trebamo koristiti sve energetske opcije i usvojiti nove tehnologije, stoga je važno da snažnije potičemo istraživanje i razvoj inovativnih zelenih tehnologija, a jedan od strateških projekata bit će LNG terminal na Krku. Europska unija je Sporazumom o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju LNG-terminala, koji smo potpisali u prosincu prošle godine, dodijelila projektu preko 101 milijun eura. LNG-terminal je u najvećoj mjeri sigurnosni projekt, koji će povećati sigurnost opskrbe plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku. Ovaj projekt omogućit će djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata na ovom području, to jest razvoj i bolju umreženost plinovoda”, rekao je Plenković.

Poručio je i kako je Vlada početkom ovoga mjeseca započela s radom na posebnom zakonu kojim će se olakšati i ubrzati realizacija LNG terminala. “Vladi je itekako stalo do očuvanja naše obale i okoliša, zbog toga se LNG-terminal na Krku treba raditi prema najvišim standardima i prema tehnologiji koja neće predstavljati rizik za okoliš. Kada bude izgrađen, moći ćemo s dvadesetak tankera godišnje osigurati sav uvoz plina za naše potrebe”, rekao je Plenković.

Komentiraj