Vlada produljuje v.d. mandat Siniši Kovačiću na čelu HRT-a

Damir Spehar/PIXSELL

Vlada bi na idućoj sjednici, u srijedu, trebala usvojiti uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u kako bi v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić privremenu dužnost, umjesto šest mjeseci, mogao obnašati godinu dana, doznaje se u Vladi.

Prijedlog uredbe je izradilo i Vladi dostavilo Ministarstvo kulture, pozivajući se na Zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora kada je on raspušten.

U dokumentu koji je na dnevnom redu Vladine sjednice stoji da se uredbom predlaže izmijeniti jedan članak Zakona o HRT-u “na način da se vremenski rok za obavljanje poslova vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a produlji sa šest na dvanaest mjeseci. Također, prijelaznom odredbom se propisuje da će vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a… obavljati svoju dužnost do 1. listopada 2016.”.

Navodi se i da je razlog za predloženo produljenje roka u činjenici da sadašnjem vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću dužnost prestaje 4. rujna 2016. nakon čega HRT “više nema zakonskog zastupnika tj. osobu ovlaštenu da ju zastupa i predstavlja u pravnom prometu”.

Predlagač tvrdi da ovakvo stanje može prouzročiti značajnu štetu HRT-u kako u pogledu njezinog redovnog poslovanja, tako i u pogledu radno-pravnih odnosa, “budući da neće biti ovlaštenog potpisnika ni za osnovne potrebe osiguranja izdataka za plaće i druge nužne potrebe”.

“Ovaj problem je nastao uslijed spleta okolnosti koji su vezani uz javni natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, a imajući u vidu da glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor, koji je donio odluku o svojem raspuštanju. Naime, budući da je Hrvatski sabor donio odluku o svojem raspuštanju, koja je stupila na snagu 15. srpnja 2016. godine, imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a temeljem objavljenog natječaja neće se obaviti pravovremeno, s obzirom na to da će konstituiranje Hrvatskoga sabora i početak njegova rada biti izvjesno vrijeme nakon isteka razdoblja na koje je imenovan vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, pa se slijedom svega navedenog, predlaže donošenje ove uredbe”, navodi se u dokumentu.

Prema pisanju medija, za produljenje Kovačićeva mandata zalagali su se članovi tehničke Vlade iz redova HDZ-a, a protiv su bili predstavnici Mosta koji smatraju da je Trgovački sud nadležan za imenovanje privremenog upravitelja nakon što Kovačiću istekne mandat.

Isti je stav zauzeo i Nadzorni odbor kojega je ravnateljstvo HRT-a optužilo da je Vladi i javnosti zatajio nepravomoćno sudsko rješenje kojim se odbija imenovati privremenog upravitelja HRT-a.

Komentiraj