Marko Prpic/PIXSELL

Vlada priprema rješenje za kredite u ‘švicarcima’

Na pomolu je konačno rješenje za hrvatske građane koji imaju kredite u švicarskim francima, neslužbeno doznaju mediji u ponedjeljak iz Vladinih izvora, te najavljuju da se u Banskim dvorima ubrzano priprema zakonski prijedlog o konverziji u euro svih kredita u ‘švicarcima’, uz otpis dijela glavnice kredita.

Sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj švicarskog franka, istječe krajem siječnja iduće godine. Procjenjuje se da kredite u ‘švicarcima’ ima više od 55 tisuća hrvatskih obitelji.

 

  • Vladinim prijedlogom, koji bi se trebao naći na jednoj od njezinih idućih sjednica, izjednačio bi se položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku, s onim građanima koji imaju stambene kredite u euru. Posebno zakonsko rješenje o konverziji priprema ministar financija Boris Lalovac.

 

Kredit u švicarcima pretvorit će se u eure po kamatnoj stopi koja je na dan dizanja kredita vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima, i taj bi se iznos trebao otpisati u dijelu glavnice kredita.

Trošak takve konverzije iz švicarca u eure, prema neslužbenim informacijama, išao bi na teret banaka, a država bi iznos gubitka banaka kompenzirala priznavanjem kroz poreznu olakšicu.

Mediji podsjećaju da se za takvo rješenje zalagala i Udruga Franak, da se paralelno s konverzijom u eure otpiše taj dio glavnice, čime se dužnike u francima stavlja u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

Koordinator udruge Franak Denis Smajo izjavio je večeras za RTL kako su zadovoljni što u Vladi razmišljaju problem riješiti onako kako su i sami predlagali.

“Mi ćemo to poduprijeti, međutim, treba biti oprezan jer na putu od glasina do izglasavanja zakona može se svašta dogoditi”, izjavio je Smajo za emisiju RTL Direkt.

Komentiraj