Vlada poručila da je Dan sjećanja na žrtve holokausta svima opomena, ali ne uvode zabranu ustaškog znakovlja

Hrvatska Vlada se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a strašan genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na najveće zlo koje se dogodilo u povijesti čovječanstva, priopćeno je u srijedu iz Vlade Republike Hrvatske.

Oslobođenje nacističkog logora Auschwitz-Birkenau bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti, ističe se u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

“Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije.

Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih, jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg”, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili da ekstremizam i netrpeljivost ponovno prevladaju, dodaje se u priopćenju.

“Prisjećamo se ustaškog logora Jasenovac”

Naglašava se kako “Hrvatska, kao zemlja koja njeguje univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo”.

“Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja”, priopćeno je iz Vlade RH.

ZDS još uvijek se ne sankcionira

Hrvatska, podsjetimo, još uvijek nema konkretan kazneni zakon kojim bi se regulirala upotreba ustaških simbola. Prije dva dana Jutarnji list je objavio da vladajući HDZ, nema namjeru podržati izmjene Kaznenog zakona kojima bi se regulirala upotreba ustaškog, nacifašističkog i četničkog znakovlja u Hrvatskoj, a prema kojem bi oni koji propagiraju ove ideje bili osuđeni na zatvorske kazne.

Kako je Jutarnji pisao, u HDZ-u smatraju da se radi o “predizbornoj akciji opozicije”, iako iza inicijative stoje Židovska općina Zagreb i njezin predsjednik Ognjen Kraus.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Kraus, naime, nedavno je naglasio kako je potrebno staviti u proceduru zakon kojim bi se konačno zabranio pozdrav ZDS, ustaška obilježja i veličanja zločinaca.

Kraus: “Ustaško znakovlje ne može se uspoređivati s petokrakom, nisu isto rasni zakoni i politički neprijatelji”

 

Komentiraj