‘Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza’

HINA/ Tomislav PAVLEK

Vlada danas održava svoju posljednju sjednicu u 2017. godini. Tradicionalno, premijer Andrej Plenković na početku je komentirao aktualne događaje, prenosi Dnevnik.hr.

Plenković se zahvalio svima na angažmanu i radu te naglasio da je Vlada postigla solidne rezultate. Potom je osudio i napad na mlade Hrvate u Vojvodini. “Uložili smo prosvjednu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane koji su hrvatske nacionalnosti a žive u Srbiji”, poručio je Plenković.

Govoreći o Sloveniji, Plenković je još jdnom ponovio potrebu dijaloga te pozvao da se susjedi suzdrže od jednostranih odluka i primjene arbitražne presude od 29. prosinca. “Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegnu bilo kakav mogući incident”, rekao je Plenković.

Kazao je i da je “Ministarstvo financija pronašlo dodatna sredstva koja će se preraspodijeliti za dugove u zdravstvu. Više od 1,3 milijarde kuna alocirali smo za zdravstvo. Vodili smo odgovornu fiskalnu politiku i odlučni smo uloviti se s problemom smanjenja duga u zdravstvu te 1,6 milijardi kuna za zapošljavanje te tako nastaviti pozitivne trendove”.

Vlada je usvojila smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Za paket zapošljavanja je u idućoj godini osigurano 2,4 milijarde kuna. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je da je stopa nezaposlenosti mladih pala s gotovo 50 posto u 2013. na oko 26 posto ove godine. Kao jedan od velikih noviteta istaknuo je jačanje pripravništva.

“Cilj je da mladi uđu u pravi radni odnos i da to bude najviše u realnom sektoru te da plaća bude manja od minimalne, rekao je Pavić. Redefinirano je i stručno osposobljavanje. – Ideja nije da imamo gomilanje mladih u državnom i javnom sektoru, tako da smo ograničenje od 10 posto zaposlenih koje mogu uzeti proračunski korisnici smanjili na 3 posto”, rekao je Pavić.

 

Komentiraj