VLADA: Plenković: ‘Ako je bilo propusta, župan će donijeti odluke za odgovorne’

Sjednica hrvatske Vlade u četvrtak je počela s više od sat vremena zakašnjenja, a na njenom je dnevnom redu odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor. Osvrnuo se na situaciju u Splitu. “U tijeku je izrada epidemiološki izvid da vidimo što se točno tamo dogodilo. Mogu reći da ako će biti propusta tada će Županija donijeti odgovarajuće odluke s obzirom na posljedice. U domovima za starije i domovima za djecu i zdravstvenim ustanovama treba se dodatno podignuti svijest, to je jako važno”, rekao je Plenković.

Dodao je da ih je ravnatelj bolnice u Splitu izvijestio o stanju osoba koje se nalaze na Križinama. Kaže da oćekuje da nadležni ministri još jednom dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa za osjetljive skupine građana. Rekao je da danas očekuju izvješće.

Plenković je kazao da se dinamično i jako dobro porvode mjere iz prvog paketa, 563 tisuće radnika je prijavljeno za mjere. Rekao je da će sredatva za mirovine biti osigurana ma koliko trajala kriza. Zaželio je sretne blagdana, ali naglasio da se svi moramo pridržavati mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus.

Podsjetio je da je jučer posjetio Split i naglasio da je potreban dodatni oprez unatoč tome što nema teže kliničke slike kod zaraženih. ”Svi se pitaju kad će popustiti mjere, ali ključ uspjeha je u našim rukama, treba se pridržavati mjera i u vrijeme blagdana. Ovih blagdana važnije je više nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno”, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Stožer civilne zaštite redovito zasjeda već 44 dana. Podsjetio je na jučer donesene dvije mjere o otvaranju tržnica i produljenja rada trgovina u tri dana. ”To nisu mjere opuštanja, popuštanja ili relaksacije. Htjeli smo da ljudi dobiju friške namirnice, ali sve se mora odvijati u skladu sa striktnim uputama”, naglasio je. Najavio je da će pratiti provedbu mjera, a kaže da ima informacija da se na većini mjesta poštuju mjere, a negdje baš i ne. Pripadnici civilne zaštite utvrdit će na terenu jesu li dojave bile točne.

Ministri su usvojli izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prema kojima se na popis zaraznih bolesti dodaje covid-19.

Komentiraj