Vlada će sa sjednice u Hrvatski sabor poslati prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu, koji predviđa proračunske prihode na razini 121,6 milijardi kuna, rashode od 128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

U usporedbi sa Smjernicama za izradu proračuna koje su usvojene prošlog tjedna, nacrt prijedloga proračuna predviđa oko 2 milijarde kuna više prihode. U istom iznosu predlažu se i viši rashodi

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pozidanje spomenika bojovnicima HOS-a u Jasenovcu, koji je izazvao veliki interes i reakcije, prenosi N1.

“Vlada poštuje i izražava pijetet prema svim žrtvama logora Jasenovac, kao i poginulim braniteljima HOS-a. Razumijemo i shvaćamo osjetljivost određenih simbola istaknutih na grbu te udruge… Praksa dosadašnja bila je takva da su odobravani od strane različitih razina vlasti, u suglasnosti s ministarstvima. Kada je riječ o simbolima totalitarnih sustava, različita je sudska praksa. Osnovat ćemo povjerenstvo, koje bi trebalo na racionalan, staložen način razmotriti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se u pluralističnoj atmosferi društvo odredilo prema simbolima totalitarnih režima”, kazao je premijer Plenković te dodao kako ovakve provokacije neće udaljiti Vladu od temeljnog rada i programa Vlade.

Ogradio se i od intervjua koji je ministar policije Vlaho Orepić dao Globusu.

“Vlada i ja se moramo ograditi od tog intervjua, u kojemu se na neprimjeren način govori o svim sucima Ustavnog suda”, kazao je premijer te dodao da je razgovarao s ministrom Orepićem o toj temi i izrazio mu nezadovoljstvo, jer Ustavni sud mora nezavisno djelovati od politike.

Također je rekao i da je Vlada odlučila povećati minimalnu plaću za 5 posto.

Komentiraj