Vlada odustaje od dizanja doprinosa za drugi stup?

Krajem kolovoza ministar rada Josip Aladrović sa socijalnim će partnerima pokušati pokrenuti novi krug pregovora i razgovora o mirovinskim temama, a na sastanku koji će se vjerojatno održati i s predstavnicima obaveznih mirovinskih fondova na tapetu bi se mogla naći i tema o izdvajanju za drugi mirovinski stup, piše u utorak Jutarnji list.

Sudeći prema odgovoru koji je list dobio od Ministarstva rada u posljednjim danima kad je na njegovu čelu bio ministar Marko Pavić, a u kojem se više ne spominje kada bi se trebalo početi provoditi povećanje stope drugog stupa, lako je moguće da je Vlada ipak odustala od čvrste namjere da u 2021. i 2022. poveća doprinos za po 0,5 postotnih poena.

U odgovoru an pitanje kakakv je stav Ministarstva i Vlade na temu izdvajanja za drugi stup, iz Ministarstva kažu kako će se prilagodba trenutne stope doprinosa za drugi stup od 5 posto razmatrati sukladno proračunskim mogućnostima u cilju povećanja ukupne kapitalizirane mirovinske štednje. “Potencijalne promjene stope doprinosa mogu se provesti jedino izmjenom Zakona o doprinosima, pri čemu je potrebno naglasiti da će svako povećanje stope doprinosa za drugi stup izravno utjecati na prvi stup”, navode.

Takav odgovor predstavlja reteriranje Ministarstva u odnosu na dosadašnje istupe jer se ipak odustaje od ciljanog povećanja stope drugog stupa već 2021., a sve će ovisiti o proračunskim mogućnostima.

Bivši ministar Marko Pavić u nekoliko je javnih nastupa posljednjih godina izričito tvrdio kako će se 2021. provesti povećanje s 5 na 5,5 posto a godinu dana poslije na 6 posto.

Komentiraj