Vlada odbila amandmane na proračun, Most traži Covid dodatak za umirovljenike

Ministar financija Zdravko Marić odbio je danas uime Vlade na saborskom zasjedanju svih trinaest oporbenih amandmana na proračun, među kojima je i zahtjev Mosta da se sto milijuna kuna iz Ministarstva kulture i medija preusmjeri zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju koje zbrinjava oboljele od COVID-a.

Ministar Marić objasnio je kako Ministarstvo zdravstva nema zakonsku mogućnost unutar svog financijskog plana planirati dodatke na plaću u sustavu zdravstva, izuzev plaća zaposlenika samog Ministarstva.

Nije prošao ni amandman Kluba SDP-a da se ne smanjuju sredstva Projektu Rijeka 2020., odnosno da se s predloženih osam milijuna vrate na 10 milijuna kuna, prenio je HRT. “Očekivao sam da će ministrica kulture to obrazložiti i najaviti, barem za 2021., određena sredstva za taj projekt koji se nastavlja tri mjeseca u idućoj godini”, kazao je Arsen Bauk.

Odbijen je i amandman Mosta da se s dvadeset milijuna kuna starima i nemoćnima financira kupnja DVB-T2 prijamnika i opreme.

Anja Šimpraga iz Kluba zastupnika SDSS-a poručila je da se u vrijeme epidemije ne smije zaboraviti na stare i nemoćne, one koji nemaju krov nad glavom, kojima su egzistencija ili zdravlje ugroženi.

Marko Pavić iz Kluba zastupnika HDZ-a govorio je o potresu 22. ožujka i svemu onome što je Vlada napravila za građane. “Deset sekundi terora dovelo je do 86 milijardi kuna štete, što je 60% godišnjeg proračuna RH. Kritizirali su nas da kasnimo i da ne znamo, ali smo pokazali da znamo. Usvojene su mjere za hitne intervencije. Bili su i povici da kasnimo s prijavom za Fond solidarnosti, no dobili smo povijesni iznos. Radi se o 683,7 milijuna eura”, tvrdi Pavić.

Silvano Hrelja iz Kluba HSS-a i HSU-a govorio je o novom modelu obiteljskih mirovina koji Vlada predviđa najranije 2022. godine. “Preživjeli bračni partner ima mogućnost koristiti dio mirovine preminulog. To jako podržavam. Trenutno se može birati, koristiti svoju mirovinu ili 70% preminulog partnera. To je isključivo i dovodi preživjelog partnera u zonu siromaštva. Radi se o dugogodišnjem ulaganju velikog novca od strane oba partnera. Ugledajmo se na europske države, uvažimo zajedničke godine uplaćivanja doprinosa već i života te odricanja”, kazao je Hrelja.

Marijana Puljak govorila je u ime Kluba zastupnika IP-a, Pametnog i GLAS-a. “Obiteljski liječnici su, ili bi trebali biti, čuvari ulaza u zdravstveni sustav. Oni su najjeftiniji dio sustava. Ministar i zdravstvena administracija ne žele preuzeti odgovornost i rješavati njihove probleme. Obiteljskim liječnicima su plaće najniže, a također im se dodaje administracija. Domovi zdravlja su nepotreban administrativni aparat koji rasipa novac. Čime ćemo motivirati mlade liječnike da se opredijele za obiteljsku medicinu, a ne za neku specijalizaciju?”, pita se saborska zastupnica ističući da bi posao zvanja kontakata zaraženih osoba trebao obavljati neki “Help desk”, a ne obiteljski liječnici.

Katarina Peović iz Radničke fronte govorila je o štrajku u zadarskoj menzi, a koji traje već 26 dana. “One ulaze u štrajk četvrti tjedan i to o svom trošku. Neće im biti plaćeni dani u štrajku, a poslodavac o našem trošku lomi taj štrajk. Radi se o rektorici i Agenciji za studentski standard, naručuju catering, a mi to kao porezni obveznici plaćamo. Radnici štrajkaju o svom trošku, a razbijači ga lome. Rektorica i Agencija zastrašuju studente. Pozivam profesore i profesorice da daju podršku štrajkačicama. Postavljam pitanje Andreju Plenkoviću. Je li to radnička politika?”

Prvi je na današnjoj saborskoj sjednici govorio Mostov Nikola Grmoja. “U vrijeme dok državom i svijetom hara koronavirusom neki se genijalac dosjetio da je sada pravo vrijeme za prelazak na DVB-T2 televizijski signal. To se događa u vrijeme dok bi naši umirovljenici trebali biti u domovima, ali mi ih tjeramo da idu u trgovine i stvaraju gužve tražeći DVB-T2 prijemnike i HDMI kablove. Prelazak se događa i kada kreće sezona grijanja, a nikome nije palo na pamet da umirovljenici nemaju potrebnih 300 kuna za prijamnik i kablove. Nismo mislili da ćemo gledati takvu bešćutnost u vrijeme pandemije”, istaknuo je Mostov zastupnik tražeći da se prihvati njihov amandman i da se osigura Covid dodatak za umirovljenike.

O amandmanima i rebalansu Sabor će glasovati u srijedu, a poslije podne će raspravljati u oporbenoj interpelaciji o projektu Krš-Pađene. U četvrtak će Sabor raspravljati o četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme.

Komentiraj