Vlada je u utorak na sjednici odbacila kao neosnovane i paušalne sve navode iz Interpelacije 23 saborskih zastupnika SDP-a o njezinome radu zbog neuspjeha u provođenju strukturnih reformi, ističući da se u intepelaciji ne uzimaju u obzir stvarna makroekonomska kretanja.

“Vlada u odgovoru odbacuje sve navode kao nesnovane i paušalne jer se ne temelje na stvarnim makroekonomskim kretanjima i predlaže Saboru da odbije prijedlog zaključka iz interpelacije”, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić predstavljajući odgovor Vlade koja Hrvatskome saboru predlaže da odbije prijedlog zaključaka Interpelacije.

SDP-ovi zastupnici traže uvođenje parlamentarnog nadzora nad provođenjem Nacionalnog programa reformi te da Vlada svaka dva mjeseca ponese izvješće o njegovom provođenju kao i provođenju Plana konvergencije.

Obrazlažući odbijenicu Banskih dvora na Interpelaciju, Dalić je poručila da Vlada od početka svog mandata provodi ekonomsku politiku čiji je glavni cilj jačanje gospodarskog rasta, jačanja održivosti javnih financija i smanjivanja makroekonomskih neravnoteža.

“A rezultati takve politike se jasno vide u kretanju makroekonomskih pokazatelja”, poručila je te dodala da se iz njih jasno može vidjeti da se gospodarstvo oporavlja nakon duge i duboke recesije, već treću godinu za redom, kao i da su trendovi tog oporavka i daljnjeg rasta vrlo stabilni.

Dalić navodi da je industrijska proizvodnja u prošloj godini porasla 1,9 posto, a prerađivačka industrija 2,9 posto, da isto tako raste promet u trgovini na malo (nakon 4,7 posto rasta u prošloj godini, u siječnju ove godine bilježi rast od 6,1 posto). Dodaje i  rezultate prošlogodišnje turističke sezone koji su najbolji do sada, kao i pozitivne trendove na tržištu rada.

Prema anketi o radnoj snazi, navodi, 60 tisuća soba odnosno 3,8 posto više je zaposlenih u posljednjem tromjesječju pošle godine, nego u posljednjem tromjesječju 2016. godine, a broj nezaposlenih smanjen je za 44 tisuće.

Ista kretanja, dodaje, potvrđuju i administrativni izvori, s obzirom na to da je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u veljači ove godine broj zaposlenih bio 32 tisuće odnosno 2,4 posto veći nego u veljači prošle godine.

“Ovi pokazatelji vrlo jasno pokazuju koliko su navodi iz interpelacije paušalni”, poručila je.

Dodaje tome i “pravovremenu i odlučnu” reakciju na krizu u Agrokoru koju Vlada “nije željela i nije planirala”.

“Sve ovo rezultiralo je time da je Hrvatska tijekom prošle godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita koja je pokrenuta u siječnju 2014. odnosno tijekom mandata vlade čiji su članovi bili i neki zastupnici koji su se potpisali na ovu Interpelaciju”, naglašava Dalić.

Ministar financija Zdravko Marić dodao je da je u pogledu fiskalne politike, javni dug, prema preliminarnim podacima HNB-a, ne samo smanjen udjelom odnosno postotkom u BDP-u za 5,8 postotnih bodova te je na razini od oko 78 posto, nego je i nominalno smanjen za 674 milijuna kuna.

Uspoređuje to s razdobljem 2012.-2015. kada je javni dug povećan za 71 milijardu kuna, što je i dovelo do pokretanja Procedure prekomjernog deficita za Hrvatsku, i kada je dva puta snižen kreditni rejting te poručuje: “A za mandata ove vlade ne samo da smo izašli iz Procedure prekomjernog deficita nego je i nakon više od deset godina ove godine dobiven pozitivan pravorijek dviju od tri rejting agencija i time putem planiramo nastaviti dalje”.

Komentiraj