Vlada od travnja uvodi dječje kartice, moći će ih koristiti svi roditelji

Od travnja iduće godine Vlada uvodi Dječje kartice, pomoću kojih će roditelji moći ostvariti razne popuste i pogodnosti. Kartica će biti u digitalnom izdanju, a na nju će pravo imati svi roditelji – neovisno o visini plaće ili broju djece, piše Dnevnik.hr.

“Paralelno ćemo raditi na uključenju što većeg broja privatnih partnera, može to biti od trgovaca automobilima, pružateljima određenih usluga, dakle sve one benefite koje roditelji trebaju za svoju djecu”, kazao je Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Za obitelji s djecom biti će jeftiniji ulasci u nacionalne parkove, muzeje, kazališta, željeznički prijevoz, a kartice bi trebale zaživjeti u travnju sljdeće godine.

Iako pozdravlja najavljenu mjeru, demograf Stjepan Šterc je sumnjičav oko mogućnosti opipljive promjene u posljednjoj godini Vladinog mandata. “Kad je najava u nekakvoj budućoj varijanti i kad je najava, kad se još uvijek ne zna što zapravo roditelji mogu uz tu karticu kupiti uz kakav popust – onda mi to više sliči zapravo na predizborno obećanje koje će se u nekakvoj doglednoj budućnosti ostvariti po jednom ili drugom modelu”, objašnjava Šterc.

U Hrvatskoj je prema zadnjem popisu stanovništva najveći broj obitelji s jednim djetetom. Njih je više od 400 tisuća. Obitelji s dvoje djece je gotovo 320 tisuća. A najmanje je onih obitelji koje imaju troje ili više djece – njih je tek 112.380.

Dječja kartica bit će besplatna i dostupna putem sustava e-Građani u obliku mobilne aplikacije. Moći će je koristiti svi roditelji, neovisno o broju djece i visini primanja.

Komentiraj