Vlada ne zna koliko je hrvatske nafte, i po kojoj cijeni, otišlo na preradu u Mađarsku

Ni  Vlada ni Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne znaju koliko je nafte otišlo na preradu u Mađarsku, po kojim cijenama i kako je otkupna cijena formirana, otkrio je Nacional u novom broju.

U članku o zahtjevu za mogućim izuzećem kupovine vakuumskog plinskog ulja od Rusije iz posljednje odluke EU o zabrani uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, Nacional je Ministarstvu gospodarstva i održivog razova poslao pitanje po kojoj cijeni MOL plaća Ini isporučenu naftu, na temelju kojih parametara se izračunava konačna otkupna cijena nafte te izvještavaju li hrvatski članovi Uprave Ine redovno resorno Ministarstvo gospodarstva o količinama isporučene domaće nafte i cijenama po kojima MOL tu naftu preuzima.

Odgovor koji je Nacional dobio i u novom broju objavio, pokazuje da Ministarstvo gospodarstva ima kontrolu nad proizvedenim količinama nafte za koje Ina kao koncesionar plaća odgovarajuće, zakonom propisane naknade. Međutim, ni Vlada ni Filipovićevo ministarstvo nemaju saznanja o tome koliko je nafte otišlo na preradu u Mađarsku, po kojim cijenama i kako je otkupna cijena formirana.

Takva nekooperativnost MOL-a mogla bi imati goleme negativne posljedice na odluke premijera Plenkovića od iznimne važnosti za hrvatsku energetsku budućnost, o kojima je također pisao Nacional.

MOGUĆ ZAOKRET ENERGETSKE POLITIKE: Plenković razmatra zabranu izvoza nafte na preradu u Mađarsku

Kakve bi te posljedice mogle biti, pročitajte u novom broju Nacionala, u članku u kojem možete pronaći i detaljno objašnjeno otkriće da je Ina vakuumsko plinsko ulje godinama kupovala od ciparskih tvrtki Ceroma Holdings Ltd i Hangarn Oil Products u vlasništvu ruskog biznismena Mikhaila Gutserieva, preko čijih je računa MOL bivšem premijeru Ivi Sanaderu platio pet milijuna eura mita za preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

INA je vakuumsko plinsko ulje godinama kupovala od oligarha Gutserieva preko kojeg je MOL platio mito Sanaderu

 

Komentiraj