HINA/ Denis CERIĆ

Vlada naručila istraživanje o Istanbulskoj konvenciji

Vlada je u četvrtak na sjednici jednoglasno podržala ratifikaciju Istanbulske konvencije, te ju uputila u Sabor. Na samoj sjednici premijer Andrej Plenković naglasio je da u Istanbulskoj konvenciji nema nikakvih ‘skrivenih namjera, rodne ideologije ili trećeg spola’. Vlada je, prenosi Dnevnik.hr, naručila i istraživanje javnog mnijenja o ovoj temi.

“Iako tema Istanbulske konvencije već danima ne silazi s naslovnica medija tek svaki 8. ispitanik u najnovijem telefonskom istraživanju agencije Ipsos za Vladu RH kaže da o njoj zna jako puno te da se o njoj posebno informirao/la ili samo 12,2%.

Skoro polovica ispitanih, 48,6% znaju osnovne informacije i pratili su temu kroz medije. 35,8% ispitanika čulo je za Konvenciju, ali ne znaju detalje, dok samo 3,3% nije do sada čulo za nju, tj. ne znaju o čemu se radi”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Muškarci su, zanimljivo, o ovoj temi nešto više informirani od žena (14 prema 11 posto). “Na pitanje: „Koje je Vaše opće mišljenje o Istanbulskoj konvenciji? Podržavate li ili ne podržavate izglasavanje Istanbulske konvencije na temelju onoga što o njoj znate?“ 31,9% ispitanika podržava konvenciju i njezino izglasavanje u potpunosti, dok je 34,1% uglavnom podržava. Ukupno Konvenciju podržava u 66% ispitanika. S druge stane 12,4% ispitanika je odgovorilo da je uopće ne podržava, i 10,4% da je uglavnom ne podržavaju –ukupno 22,8%. Ne zna njih 11,1%”, dodaje se u istraživanju.

Istanbulsku konvenciju podržava čak 90% birača SDP-a, 70% birača Živog zida i Mosta, te 59% birača HDZ-a. 86% ispitanika smatra da je nasilje nad ženama veliki problem u Hrvatskoj, 61% ispitanika se ne slaže da će se izglasavanjem Istanbulske konvencije iskorijenit obiteljske vrijednosti, a 68% ispitanika ne slaže se sa stereotipom da žena tradicionalno mora biti majka i kućanica, a otac hranitelj obitelji.

Istraživanje je provela agencija Ipsos, i to telefonskim putem na reprezentativnom uzorku od 604 punoljetna građanina u Hrvatskoj u razdoblju od 19.-20. ožujka za potrebe Vlade RH.

Komentiraj