Vlada kreditira poduzetnike u kulturi i otpisuje najam za državne prostore

Vlada je u četvrtak donijela program jamstava za kredite poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama, čime se tim djelatnostima prvi puta omogućuju povoljni krediti te odluku o otpisu potraživanja po računima za državne stanove i poslovne prostore zbog pandemije i potresa u Zagrebu.

Predstavljajući program jamstava za kredite za kulturu i kreativu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na Vladi je kazala da su ga izradili u relativno kratko vrijeme, ističući da su za to dobili i suglasnost Europske komisije 17. lipnja, te da je predviđeno da se program realizira do kraja ove godine i njime osiguraju krediti do iznosa od 300 milijuna kuna.

“Najveći ukupni iznos jamstva po pojedinom poduzetniku ne bi smio prijeći 800 tisuća eura po kreditu, rok otplate će biti najkraći godinu, a najdulji pet godina, dok će se državno jamstvo osigurati na sto posto glavnice pojedinačnog kredita”, naglasila je ministrica, dodajući da je program prije svega namijenjen za pomoć za likvidnost onih koji su uslijed pandemije došli u poteškoće.

Ocijenila je i da je to za njih u kulturi i kreativnim industrijama iznimno važno, jer prvi put, kako je kazala “imamo priliku osigurati ovako povoljne kredite poduzetnicima u tim djelatnostima”, na čemu se zahvalila Ministarstvu financija na “sjajnoj suradnji”.

Navela je i da će se taj program jamstava provoditi u suradnji s Hamag-Bicrom i komercijalnim bankama te da vjeruje da je i to jedna od mjera u okviru strategije kompletne pomoći kulturnom sektoru za ponovno pokretanje aktivnosti nakon krize i da će to “jako pomoći”.

Otpis računa najmoprimcima, zakupcima i korisnicima državnih prostora

Odlukom o otpisu potraživanja po računima za stanove i poslovne prostore u vlasništvu RH zbog pandemije i potresa koji je pogodio područje Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, Vlada omogućava, kako je kazao ministar državne imovine Mario Banožić, uz ispunjavanje određenih uvjeta otpis računa odnosno svojih potraživanja.

“Ovime se ovlašćuje i Ministarstvo državne imovine te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da otpišu potraživanja po računima za zakup i korištenje poslovnih prostora kojima upravljaju za mjesece travanj i svibanj ove godine zbog pandemije, a Ministarstvo državne imovine i da zbog potresa u Zagrebu koji je pogodio i županije Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku otpiše potraživanja za zakup poslovnih prostora te najam i korištenje stanova u državnom vlasništvu za travanj, svibanj i lipanj”, objasnio je Banožić.

Dodao je da će se otpis raditi za prostore označene crvenom naljepnicom te da će se za takve poslovne prostore i stanove prestati izdavati računi do ponovne mogućnosti njihova korištenja.

Preporuča se i, kako je kazao, skupštini tvrtke Državne nekretnine donošenje potrebnih odluka i poduzimanje radnji za otpis potraživanja sukladno kriterijima.

“Cilj je pomoći fizičkim i pravnim osobama, zakupnicima i korisnicima poslovnih prostora i stanova u državnom vlasništvu u borbi s posljedicama pandemije i potresa”, poručio je Banožić.

Naveo je da će se zbog pandemije Covida-19 računi otpisati onim zakupcima i korisnicima poslovnih prostora koji nisu mogli raditi zbog ograničenja i mjera stožera, i ako nemaju dospjelog duga, ako u tom prostoru obavljaju gospodarsku djelatnost, ako u travnju i svibnju nemaju pad broja zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec te ako su to zatražili i dostavili tražene podatke.

Sve te uvjete moraju zadovoljiti za otpis potraživanja i oni koji su mogli raditi, ali im je pad prihoda veći od 50 posto u odnosu na isti mjesec 2019., dok će se onima, kako je kazao ministar na Vladi, koji su u 2019. imali prihod manji od 7,5 milijuna kuna otpisati cijelo potraživanje, a onima koji su u 2019. imali veći prihod od 7,5 milijuna kuna će se potraživanja otpisati proporcionalno padu prihoda.

Vezano za potres, Banožić je istaknuo da će se otpisati računi za travanj, svibanj i lipanj 2020. svim zakupcima, najmoprimcima i korisnicima stanova i poslovnih prostora koji su označeni crvenom naljepnicom ili kao neupotrebljivo zbog vanjskog utjecaja i oštećenja, a dok ne budu za upotrebu Ministarstvo državne imovine neće za njih izdavati račune.

Komentiraj