Na početku prve sjednice Vlade premijera Tihomira Oreškovića ministri su podnijeli izvješća o primopredaji vlasti, zatečenom stanju po svojim resorima i procjene o potrebnim proračunima za ovu godinu.

U MVP još prostora za zapošljavanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je kako je u tom ministarstvu zatekao 1098 zaposlenih, što je manje od predviđenih 1344 radnih mjesta, odnosno da još ima prostora za zapošljavanje. Od tog broja u sjedištu ministarstva je 665 zaposlenih, a u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima još 453.

Kovač je kazao kako je zatekao tri važna postupka koja su u tijeku, a to su postupak sukcesije imovine bivše države, postupak prilagodbe diplomatskih misija shengenskim standarima, te projekt Hrvatske kuće u Bruxellesu kao budućeg sjedišta hrvatske misije pri EU-u.

Istaknuo je da u proračunu Ministarstva vanjskih i europskih poslova nije zatekao minus, za 2015. je izvršeno 88 posto resornog proračuna, procjena je da se s tim proračunom može funkcionirati i ove godine pa “sigurno neće biti zatraženo više novaca”. Dapače, kazao je, predviđeno je da se može uštedjeti na nekim stavkama, npr. u poslovanju diplomatskih ureda i konzularnih misija u inozemstvu, te nekim projektima koji nisu provedivi,

“Kuća nije bila u minusu, zaposlenika ima 1098 i uvjeren sam da ćemo složiti kvalitetan pororačun koji će omogućiti daljnju racionalizaciju na razini ministarstva”, zaključio je ministar vanjskih poslova.

Proračun MORH-a 1,3 posto BDP-a

Ministar obrane Buljević rekao je kako je prilikom primopredaje dobio izvješće o financijskom stanju i svim aspektima rada u resoru. Oružane snage funkcioniraju bez problema, stanje u misijama u inozemstvu je u redu, o stanju je brifirana i predsjednica Republike, istaknuo je Buljević.

Podsjetivši da je proračun tog ministarstva bio konstantno u padu, naveo je kako je u 2015. proračun iznosio 1,3 posto BDP-a, a na temelju prvih brifinga sa suradnicima misli da će moći funkcionirati u sklopu tog proračuna.

To ministarstvo ima 1011 zaposlenih, dok je u Oružanim snagama brojno stanje 16.094 djelatne vojne osobe i 1520 državnih službenika i namještenika.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić iz svog je resora posebice izdvojio migrantsku krizu kao jedno od najvažnijih pitanja, podsjetivši da je već posjetio zimski prihvatni centar u Slavonskom brodu.

Za zbrinjavanje migranata potrošeno 145 milijuna kuna

Pritom je istaknuo da je do sada na zbrinjavanje migranata, kojih je do jutros u Hrvatsku ušlo više od 611.000, utrošeno ukupno 145 milijuna kuna. No, iz proračuna EU-a Hrvatskoj je za to odobreno 12,4 milijuna eura, a povučeno je tek 9,9 milijuna eura.

Posebice je naglasio kako se radi na tome da se uskoro migranti uopće ne bi zadržavali u Hrvatskoj.

Proračun MUP-a, rekao je ministar, iznosi 4,7 milijardi kuna, a prijedlog proračuna za 2016. može biti na razini prošle godine, unatoč tome što će i tako biti u minusu većem od 300 milijuna kuna, prvenstveno zbog obveza prema Schengenu, ali za to će se ostvariti uštede na drugim stavkama.

Potrebno malo povećanje proračuna Ministarstva pravosuđa

Ministar pravosuđa Ante Šprlje naveo je u svom izvješću kako je u tom resoru lani zaprimljeno 950.000, a riješeno 970.000 predmeta, dok je oko pola milijuna predmeta ostalo nerješeno.

Proračun tog ministarstva u 2015. je bio 2,4 milijarde kuna, što je iznos koji okvirno zadovoljava potrebe ministarstva, uz eventualno malo povećanje, jer ima nepodmirenih troškova od 40 milijuna kuna za intelektualne usluge, rekao je Šprlje.

Cijeli sustav (ministarstvo, sudovi, državno odvjetništvo i dr.) broji 13.588 zaposlenih. U samom ministarstvu popunjeno je oko 70 posto od 4500 predviđenih radnih mjesta, odnosno trebat će dodatno zapošljavati, a i velik broj ljudi radi na ugovore o djelu, što također treba riješiti, zaključio je Šprlje.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković upozorio je kako je najveći problem u njegovu resoru kreditna zaduženost, odnosno to što se do 2020. za otplatu kredita ukupno mora izdvojiti 5,3 milijardi eura.

Kreditna zaduženost Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture 5,5 milijardi eura 

Butković navodi da je popunjenost njegova ministarstva osobljem 65 posto, a proračun je nešto manji od 5,8  milijardi kuna.

Kao veliki problem ističe kreditnu zaduženost koja trenutno iznosi nešto više d 5,5 milijardi eura (HAC, Autoceste Rijeka-Zagreb, Hrvatske ceste, HŽ Cargo, HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz).

U razdobolju 2016. do 2020. ukupno na naplatu za glavnicu i kamate dolazi 5,3 milijardi eura, od čega u ovoj godini 1,47 milijardi eura.

Potreba za dodatnim službenicima u Ministarstvu uprave

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović kaže da je u njezinu ministarstvu, s obzirom na sistematizaciju radnih mjesta, popunjenost 70 posto te drži da će zato što taj resor očekuje “niz reformskih poteza” trebati zapošljavati dodatne službenike.

Napomenula je da ministarstvo ima nepodmirene obveze za hitronet uslugu, odnosno internetsko povezivanje ureda državne uprave, u iznosu od 4 milijuna kuna, a ukupni je proračun 38,8 milijuna kuna. Ističe da je Ministarstvo uprave jedno od rijetkih koje je dobilo bezuvjetno izvješće državne revizije.

Podbačaj u apsorpciji sredstava iz EU fondova gotovo 50 posto

Ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušić navodi da je od 330 sistematizacijom predviđenih radnih mjesta u ministarstvu zaposleno 214 djelatnika.

Ističe da je apsorpcija sredstava iz EU fondova u 2015. bila 4 milijarde kuna, iako je bilo planirano 7,8 milijardi kuna, odnosno podbacilo se za gotovo 50 posto.

U 2015. pokrenuto je 89 postupaka dodjele bespovratanih sredstava ukupne vrijednosti 9,6 miliijardi kuna. Plan je, kaže Tolušić, kroz četiri operativna programa u ovoj godini pokrenuti 217 takvih postupaka ukupne vrijednosti oko 4 milijarde eura, a očekuje da će se realno povući oko milijardu eura.

Ministarstvo poljoprivrede se mora riješiti zaliha šećera

Ministar poljoprivrede Davor Romić također navodi pitanje ljudskih resursa u ministarstvu koje je, kaže, s obzirom na sistematizaciju popunjeno 80 posto. “Jako je puno onih koji rade na ugovor od djelu i to je izazov riješiti”, kazao je.

Proračun ministarstva, smatra, uz mala povećanja bit će dostatan da ono može nastaviti normalno funkcionirati.

Kao neriješeno pitanje izdvaja obvezu Hrvatske da do kraja ožujka, temeljem ugovora s EU-om, riješi pitanje špekulativnih zaliha šećera, a riječ je o 37.000 tona.

Ako se Hrvatska tih zaliha ne riješi, kazna bi mogla biti 16,7 milijuna eura pa je Romić poslao pismo Europskoj komisji u kojem moli da se rok za izvršenje obveze produži za najmanje četiri mjeseca.

Komentiraj