Vlada je u subotu priopćenjem na svojim internetskim stranicama “oštro opovrgnula netočne medijske informacije o ukidanju prava službenicima i namještenicima na odmor (stanku) od najmanje trideset minuta” ističući da takvi napisi ne pridonose upravo otvorenom dijalogu Vlade i sindikata.

“Vlada Republike Hrvatske oštro opovrgava netočne medijske informacije o ukidanju prava službenicima i namještencima na odmor (stanku) od najmanje trideset minuta na koji imaju pravo svakoga radnog dana temeljem Zakonom o radu (NN 93/14) i važećih kolektivnih ugovora.

Netistiniti i tendenciozni napisi ne pridonose upravo otvorenom dijalogu Vlade Republike Hrvatske sa sindikalnim partnerima, koji se nastavlja i trajno je opredjeljenje ove Vlade”, stoji u Vladinom priopćenju.

Prema Zakonu o radu, “radnik koji radi najmanje šest sati dnevno, ima svakoga radnog dana pravo na odmor (stanku) od najmanje trideset minuta, osim ako posebnim zakonom nije drukčije određeno”.

Prošli je tjedan objavljena pa potom opovrgnuta informacija da Vlada priprema produljenje radnog vremena službenika i namještenika na devet sati, a potom se prije dva dana ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović izjasnila protiv plaćene stanke, rekavši da Hrvatska treba uskladiti svoje propise s EU-om i na tom području.

Komentiraj