Korčulanski HSP u četvrtak je objavio promotivni plakat za nedjeljne lokalne izbore, čiji je moto ‘Pošteno, dosljedno, samostalno’.

Ipak, čini se kako u korčulanskom ogranku HSP-a nisu bili pretjerano originalni, jer su idejno rješenje plakata pronašli – u nacističkoj Njemačkoj. Uspoređujući dvije fotografije, vidimo šesteročlanu obitelj, a lica njemačke obitelji sa originalnog plakata prepoznatljive su i na onom HSP-a.

Na originalnom njemačkom plakatu, osim šesteročlane obitelji, vidimo i grb nacističkog orla, kao i natpis ‘Ein Volk hilft sich selbst’ (Narod pomaže sam sebi). HSP-ov plakat, uz neizostavni grb s prvim bijelim poljem, poručuje – ‘Pošteno, dosljedno, samostalno’.

Poštovane građanke i građani Grada Korčule!Ispred nas su još jedni izbori u kojima Vi odlučujete o sudbini Grada Korč…

Posted by HSP Korčula on 18. svibnja 2017

Nijemci su plakat koristili za promociju Winterhilfswerk des Deutschen Volkes (Zimska pomoć za njemački narod), čiji cilj je bio prikupljanje pomoći za siromašne NIjemce tijekom zime.

Akciju je originalno pokrenula vlada Heinricha Brüninga 1931. godine, ali kasnije je Adolf Hitler uzeo sve zasluge. Akcija je trajala od 1933. do 1945. godine od listopada do ožujka, a njome su pomagali obitelji slabijeg imovinskog stanja, koji su dobivali donacije u vidu hrane, odjeće, ugljena i drugih proizvoda.

Hitler je za vrijeme nacističke vladavine odredio da svaki građanin mora donirati sredstva, te je prema visini donacije vidio tko je odan njeghovoj Nacionalsocijalističkoj partiji.

Da sve bude još gore, Korčulani su plakat kopirali od nacističke vlasti, koja im je oduzela otok. Naime, upravo na današnji dan, 18. svibnja 1941. godine NDH je Talijanima predala veliki dio Dalmacije, uključujući i otok Korčulu. Rimske ugovore potpisali su NHD i Kraljevina Italija.

Denis Šešelj, jedan od čelnih ljudi HSP-a dubrovačko-neretvanske županije, poručio je kako je vjerojatno riječ o grešci. “Osoba koja je tiskala nije bila u konzultaciji s nama, to je jedna nespretnost koju nismo željeli. Ali smatramo da plakat uopće nije identičan tome, iako fotografija može biti izvučena od strane onoga tko je izrađivao naše plakate”, rekao je Šešelj za Index.

Doodao je i kako HSP oštro osuđuje kakav oblik totalitarizma. “Mi smo žestoko protiv fašizma, nacizma i komunizma. HSP je stava da je fašistička Italija bila okupator hrvatske Dalmacije, Istre i Primorja, a sve objede na naš račun gledamo kao politički pritisak na našu izbornu listu koja po anketama stoji izvrsno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, rekao je.

Komentiraj