Vjernicima je naređeno da sa Spinozom nitko ne progovori – ni pismeno ni usmeno

Nizozemski filozof Baruch de Spinoza rođen je u Amsterdamu 24. studenog 1632. godine. Benedikt de Spinoza, kojega su njegovi sinagoški svećenici nazvali Baruch Spinoza, bio je znan i kao Bento de Spinoza ili Bento d’Espiñoza u društvu u kojem je odrastao.

Studirao je židovsku filozofiju i teologiju srednjeg vijeka (Talmud i Bibliju), kabalističke spise te spise židovskog filozofa Maimonidesa. Godine 1656. židovska ga je zajednica ekskomunicirala zbog njegovih shvaćanja prirode Boga i tumačenja biblijskih knjiga.

Ekskomunikacija je popraćena prokletstvom kojemu je po žestini malo sličnih u povijesti. Vjernicima je naređeno neka nitko s njim ne progovori ni pismeno ni usmeno, neka ne borave s njim pod istim krovom i neka se drže četiri lakta dalje od njega. Nakon ovog događaja, Spinoza je prihvatio ime “Benedikt” (latinski ekvivalent imena “Baruh”). Živio je u različitim dijelovima Nizozemske i vodio povučen život. Umro je od tuberkuloze u zimi 1677. godine.

Čitajući Spinozinu Etiku, nekih 200 godina kasnije, njemački pjesnik Heinrich Heine napisao je da je to “šuma misli do neba visokih”, čija “nesalomljiva stabla pružaju svoje korijenje u vječnu zemlju”.

 

Komentiraj