Vjeran Blažeković privremeno zamijenio Turudića na čelu Županijskog suda

Sudac Vjeran Blažeković od 2. siječnja 2021. postao je vršitelj dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, nakon što još uvijek nije okončan natječaj za novog predsjednika tog suda. Blažeković će tako, barem privremeno, zamijeniti Ivana Turudića koji je s prvim danom nove godine prešao na novoutemeljeni Visoki kazneni sud. Postojala je mogućnost da Blažeković bude na toj funkciji i nakon završetka natječaja jer je on u početku bio jedan od kandidata za novog predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, ali je tijekom provedbe natječaja odustao od kandidature zbog malog broja bodova.

 

Vjeran Blažeković do sada je bio predsjednik kaznenog odjela toga suda, a njegovo je imenovanje donekle i kontroverzno jer je u lipnju prošle godine Ustavni sud donio prihvatio tužbu sutkinje Jadranke Kos koja je podnijela ustavnu tužbu jer je DSV imenovao Blažekovića iako je bio na 22. mjestu liste prvenstva, a preskočio nju koja je bila na vrhu, Ustavni sud je umjesto poništenja Blažekovićeva imenovanja odredio JAdranki Kos “primjerenu naknadu” od 40.000 kuna jer joj je povrijeđeno pravo na dostupnost radnog mjesta pod jednakim uvjetima.

 

Osim što je s drugim danom 2021. godine dobio novog čelnika, Županijski sud u Zagrebu nije radio dva dana nakon potresa 29. prosinca jer su prostorije Suda na posljednjim dvama katovima doživjele oštećenja. Ista zgrada oštećena je i u prvom zagrebačkom potresu, ali očito je kako oštećenja u posljednjem potresu nisu toliko velika pa je sud već počeo s radom u ponedjeljak 4. siječnja.

Komentiraj