Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek danas je za N1 komentirala “lex Agrokor”. Poručila je kako takave zakone nije dobro donositi preko noći i bez konzultacija s pravnom strukom.

“Kod Agrokora je to pokušaj koji dolazi iz očaja jer nas je zatekla ta situacija da se nadomjesti neadekvatan pravni okvir koji bi omogućio da se to poduzeće restruktururira. To je bilo jedno od objašnjenja otkud taj zakon. Pravna struka i naša pravnja stručnjakinja za to područje je kazala svoje mišljenje u kojem je pobrojala 11 pravno neutemeljenih odredbi tog zakona koje bi mogle rezultirati nekim tužbama i neredom kojeg nećemo raščistiti 20 godina. Nije dobro takve zakone donositi preko koljena i preko noći i bez konzutacija s pravnom strukom. Ovo je slučaj kad je pravo reklo svoje mišljenje, a politika će napraviti po svome”, rekla je Vizek.

Dodala je i da je jedna stvar ako se izdaju mjenice bez pokrića, a druga ako se izdaju mjenice kompanija koja to nije uopće u stanju uplatiti. Smatra da je prva stvar za sud, a druga za predstečajni postupak ili standstill.

“Dobavljači su svjesno ušli u to. Oni su punoljetne osobe kojima je dano na upravljanje velike važne kompanije i ako su tako odlučili oni su ti koji bi trebali snositi teret, a ne da se to prebacuje na porezne obveznike i državu”, zaključila je Vizek.

Komentiraj