Vizek: “Ne bi nam se smjelo dogoditi da je turizam dominantna grana, a to se događa. O njemu ovisi četvrtina BDP-a”

O naličju turizma u Hrvatskoj, koji je naša najvažnija gospodarska grana, u utorak je govorila Maruška Vizek, znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta.

“Turizam je naša najjača gospodarska grana, o njoj ovisi četvrtina našeg BDP-a”, istaknula je Vizek. Kaže da se gotovo svaki četvrti poduzetnik bavi nekim vidom turističke aktivnosti.

“Udio u BDP-u nam je među najvećima među mediteranskom konkurenciji”, istaknula je ekonomistica u programu N1 Televizije.

Navela je da ni 2020. ni 2021. nisu bile normalne godine za usporedbu. “Ono što se vidi od 2014. godine nadalje, vidimo da nam se povećava sezonalnost, povećava se udio postelja u privatnom smještaju, a smanjuje u hotelima i kampovima”, rekla je.

“Potražnja za smještajem visoke kategorije je velika i tu postoji prostor. Ipak, načešće se radilo o rekonstrukciji starih hotela, a kod novih hotela nema računice – kad se uzme u obzir sve što moraju zadovoljiti i sva davanja, isplativi su tek kroz deset do 15 godina. Uz to imate privatnu konkurenciju od kojih se očekuje jako malo standarda, a porezno opterećenje im je vjerojatno najmanje u državi”, komentirala je znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta.

O koncentraciji turizma

“Narančasto, crveno i žuto predstavlja povećanje indeksa koncentracija turizma. Povećanje broja noćenja po stanovniku seli i u zaleđe – Gorski kotar i Liku, pa u zadarsko zaleđe. Cijeli jadranski dio ima povećanje”, pojasnila je. Dodala je da je po koncentarciji turizma Hrvatska rekorder među mediteranskim zemljama.

Kao problem navodi i apartmanizaciju na obali.

“Imamo osjećaj da nam je turizam neodrživ, ali na temelju statističkih podataka ne možemo procijeniti što to točno znači. Tu imamo cijeli niz pokazatelja koji bismo tek trebalo početi pratiti.”

Vizek pojašnjava da je najkraća sezona u Istri, gdje se turizam “strateški planira”. Osim toga, i dio otoka je produžio sezonu, kao i dio oko Dubrovnika.

“Ako vam u jedinicama lokalne samouprave dominira samo privatni smještaj, teško da možete produžiti sezonu”, upozorila je i nastavila: “Ne bi nam se smjelo dogoditi kao zemlji da je turizam dominantna grana i nemamo dovoljno diverzificiranu ekonomiju, a događa nam se upravo to.”

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner