Novi koncertni ciklus studenata i profesora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, “Vidat academia”, nastavlja se u srijedu 13. prosinca koncertom pod nazivom “Harmonija disonance: tragom tradicijskih pjevanja” na kojemu će se studenti Akademije okušati u tradicijskom pjevanju.

“Vivat academia” novi je koncertni ciklus koji Muzička akademija organizira u koncertnoj dvorani Blagoja Berse i kojim želi pokazati svu svoju umjetničku raskoš te publici ponuditi raznovrsnost stilova i glazbenih izričaja koji se na Akademiji njeguju i podučavaju.

Ciklus je istovremeno i prilika studentima i njihovim nastavnicima za istraživanje novih ideja u pristupu glazbi i njezinom predstavljanju.

Prvi koncert u sezoni 2016./2017., predstavio je 2. prosinca u središnjoj velikoj dvorani zgrade MA na Trgu maršala Tita u Zagrebu novi Ansambl studenata Muzičke akademije za novu glazbu (ASMANGU). Pod mentorstvom Berislava Šipuša, studenti su koncert posvetili glazbi koja je obilježila kraj 19. stoljeća i prva tri desetljeća 20. stoljeća.

Drugi koncert ciklusa, pod mentorstvom Mojce Piškor, vođen je idejom premošćivanja procijepa između svjetova akademskih i tradicijskih glazbenika, umjetničke i tradicijske glazbe, te mu je ideja otvaranje prostora zajedničkog učenja, iskušavanja i stvaranja glazbe.

“Kroz niz radionica koje su prethodile koncertu vrsni su poznavatelji tradicijskih pjevanja – Joško Ćaleta, Jure Miloš i Noel Šuran – zajedno sa studentima postupno oblikovali i konačni program koncerta u kojem se susreću, sudaraju i na neuobičajen način prožimlju različiti stilovi tradicijskih pjevanja Istre, dalmatinske obale, otoka i zaleđa”, stoji u najavi.

“Izazov s kojim su se usvajajući stilove tih tradicijskih pjevanja susretali studenti, istodobno je i izazov koji ovaj koncert postavlja pred svoju publiku – spremnost na traganje za zvukovnim skladom naoko nepopravljivo neskladne ‘disonance'”, dodaje se.

U nastavku sezone, planirano je još pet koncerata, pod nazivima “Poklonjene muzike”, koji će 18. siječnja predstaviti bogatu i gotovo četrdesetogodišnju tradiciju hrvatske saksofonističke škole; “Telemannia”, koji donosi 22. veljače izabrane koncerte Georga Philippa Telemanna; dok će “La bonne chanson” u srijedu 15. ožujka biti posvećen manje poznatim djelima Brahmsa, Bridgea, Faurea i Chaussona.

Slijedi, u srijedu 19. travnja, koncert pod nazivom “Poznajemo li Božidara Kunca?”, zamišljen kao ‘hommage’ Božidaru Kuncu, a ciklus će zaključiti 17. svibnja koncert “Bersa u Bersi”, prvi u nizu “ciklusa unutar ciklusa” koji će biti posvećen Blagoju Bersi a koji “spaja akademijine početke (“tradiciju”) s njenim suvremenim licem, koje su oblikovale (i) navedene okolnosti kulturnog života”

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Komentiraj