Pustolovna komedija “Vitez slavonske ravni”, po romanu Marije Jurić Zagorke, u režiji Dražene Ferenčine u petak je premjerno izvedena u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), što je i prva dramska premijera u ovoj kazališnoj sezoni.

Redatelj Ferenčina smatra kako su, iako se radnja Zagorkina romana zbiva u 18. stoljeću, neke stvari paralelne s današnjim vremenom, prije svega ponašanje političkih elita, koje, ni tada, ni danas nemaju osjećaja za ono što se zbiva u stvarnom životu.

Ovo je tehnički, organizacijski i dramaturški vrlo zahtjevna predstava i moja peta suradnja s osječkim HNK-om te smatram da smo napravili veliki posao, kazao je Ferenčina.

Intendant HNK Božidar Šnajder ističe kako je u pitanju tehnički zahtjevna, velika ansambl-predstava, u kojoj nastupa gotovo cijeli dramski ansambl, i dio opernog ansambla, od koje se puno očekuje.

Ovo je komedija, ali i ozbiljna predstava, koja problematizira odnašnji, ali i današnji odnos vlasti prema Slavoniji. Naši glumci su dobili veliki izazov, i dali su od sebe ono što je najbolje, kazao je Šnajder.

Dramaturginja Ana Prolić napominje da ovaj Zagorkin roman, sa stalnim izmjenama zapleta i raspleta, ima strukturu televizijskih serija, što je zahvalno za televiziju, ali nezahvalno za kazališnu scenu, pa je najveći problem bio kako stvoriti glavni zaplet i rasplet, u skladu s potrebama kazališne scene, ali opet zadržati strukturu Zagorkina teksta.

Scenograf predstave je Igor Vasiljev, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor scenskog pokreta je Alen Čelić, a koreograf Vuk Ognjenović.

U predstavi su, uz ostale, nastupili Jasna Odorčić, Vladimir Tintor, Petra Bernarda  Blašković,  Draško Zidar, Sandra Lončarić-Tankosić, Vjekoslav Janković, Matea Grabić, Duško Modrinić i Aleksandar Bogdanović.

S obzirom da u epizodnoj ulozi pjevačice na dvoru grofa Pejačevića nastupa i pjevačica Nives Celzijus, intendant Šnajder ističe kako “od toga ne treba praviti senzaciju, iako mediji to žele” jer, kako drži, “Nives u predstavi igra sebe, odnosno pjeva u predstavi”.

Komentiraj