Ovogodišnji Visualia Festival obilježit će pulska premijera Svjetlosnog paviljona ‘Twisted’ autora Deana Skire, koji su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili organizatori festivala svjetla što se u Gradu Puli održava od 21. do 23.09.

Predstavnici udruge Sonitus i Turističke zajednice grada Pule govorili su o višegodišnjoj suradnji sa svjetski priznatim i nagrađivanim dizajnerom svjetla, Puljaninom Deanom Skirom.

“Suradnja traje još od drugog Visualia Festivala kada su oživjeli Svjetleći divovi, osvijetljene dizalice u brodogradilištu Uljanik. Ove godine predstavljamo novu instalaciju Deana Skire, Svjetlosni paviljon ‘Twisted’, novu instalaciju Visualia Group te ćemo ponoviti i sve najbolje s dosadašnjih edicija festivala, uz povezivanje s utrkom Xica koja se lani također održavala na temu svjetla. Sudionici ovogodišnje trke Xica, osim pored brojnih instalacija Visualia Festivala, protrčat će i kroz svjetlosnu instalaciju Twisted pred sam cilj u Areni“, najavila je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pule.

“Pripreme su pri kraju i, kako smo već najavili, ponovno nam u goste dolaze engleski izvođači The Lords of Light i Led Drummers koji su oduševili pulsku publiku i na festivalu 2014. godine”, dodao je direktor festivala Marko Bolković iz udruge Sonitus.

Potencijal i uspješnost Visualia Festivala doveli su do razvoja suradnje i partnerstva udruge Sonitus s Turističkom zajednicom Pule i Arheološkim muzejem Istre, kao i drugim udrugama i organizacijama na lokalnoj i međunarodnoj razini. Udruga Sonitus stoji i iza drugih uspješnih projekata, kao što je VisuaLab te surađuje s drugim europskim festivalima svjetla.

Paviljon Twisted, naglašeno je na konferenciji, u finalu je za dobitnika ovogodišnje nagrade Darc Awards u Londonu, čiji će pobjednik biti poznat krajem godine.

“Zanimljiva je moja priča sa svjetlom. Prije trideset godina nisam mogao ni zamisliti da će moj grad doista postati Grad svjetla i da ćemo, pored ostalog, imati festival svjetla koji je prvi i najbolji na ovom području. Zato je moja profesija, moj posao upravo ovdje u Puli naišla na ‘plodno tlo’, jer je ono što radim prepoznato ne samo kao umjetnički izričaj, već kao nešto privlačno i mojim sugrađanima i posjetiteljima Pule, turistima sa svih strana svijeta. Vrlo sam zadovoljan što ćemo ove godine postaviti paviljon koji eksperimentira sa svjetlom i prostorom istovremeno, potvrđujući iskonsku povezanost čovjeka i svjetlosti”, rekao je Dean Skira.

Govoreći o djelovanju ove instalacije na ljude, kaže da čim se u Twistedu upale svjetla “djeca hitaju unutra i zabavljaju se, dok odrasli polagano i s oprezom ulaze u paviljon”.

“Činjenica je da je doista sasvim drugačiji doživljaj ulazite li u Twisted sami ili u društvu“, naglašava autor svjetlosnog paviljona.

Svjetlosni paviljon Twisted kreiran je kao objekt specifične prostorne forme koja je naglašena integriranim svjelosnim RGB linijama uzduž nosive konstrukcije paviljona. Eksperimentalnost instalacije provocira percepciju kretanja u prostoru neuobičajenog oblika u kojem svjetlo prati pomake u prostornoj orijentaciji. Arhitektonski objekt duljine 30 metara, širine i visine gotovo po četiri metra, nema uobičajene ravne stranice, već su njegovi fragmenti zakrivljeni u spiralu. Iako relativno velikih dimenzija, zbog ritma zarotiranih elemenata dodatno pojačanih kontroliranim svjetlom, šetnja paviljonom stvara nedoumicu u poimanju dimenzija prostora i pravca kretanja što dovodi do spoznaje o snažnom utjecaju svjetlosti na čovjeka i prostor. Objekt je izrađen od crno bojanog čelika i pokrova od bijelog leksana. Instalacija je zamišljena kao igra materijala, onog fizičkog, poput čelika, plastike, i onog metafizičkog, svjetla. “Vrijednost ljudskog doživljaja prava je vrijednost svjetla”, objasnio je Dean Skira svoju viziju umjetnosti.

Dean Skira nagrađivani je dizajner svjetla s više od dvadeset i pet godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte. U New York odlazi 1986. godine studirati dizajn rasvjete i interijera na Fashion Institute of Technologies (FIT NYC). Godine 1990. osniva vlastitu tvrtku za dizajniranje rasvjete i postaje članom udruženja IES Illuminating Engineering Society Sjeverne Amerike. Od 1995. radi u Hrvatskoj gdje sa stručnim timom dizajnera i inženjera osmišljava brojne inovacije na području integrirane rasvjete i implementacije rasvjetnih tehnologija. Osim IES udruženja, Skira je član Međunarodnog udruženja dizajnera svjetla (IALD), nekadašnjeg Europskog udruženja profesionalnih dizajnera rasvjete (PLDA Europe), Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i Hrvatskog društva za rasvjetu (HDR). Tijekom posljednjih godina čest je gost predavač na domaćim i inozemnim sveučilištima i konferencijama gdje educira javnost o dizajnu rasvjete i njegovoj primjeni u poslovnoj praksi. Godine 2010. izdaje knjigu ‘My light’ u suradnji s izdavačkom kućom Arhitekst. Skirina uloga na međunarodnoj dizajnerskoj sceni potvrđena je nizom publikacija u svim relevantnim profesionalnim časopisima te brojnim međunarodnim nagradama za projekte rasvjete ‘Kuće svjetla’ u uvali Čikat na Malom Lošinju, Uljanikovih dizalica – ‘Svjetlećih divova’, poliklinike Novamed i Rident, tunela Eurasia te za dizajn svjetiljki Lun-up, Underscore i Trick.

Visualia Festival kulturna je manifestacija i redovan dio cjelogodišnjega kulturnoga programa koji je osmislila i provodi udruga Sonitus. Festival svoju tradiciju gradi na održivom predstavljanju suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti kojima se žele poništiti granice između povijesnih i modernih dostignuća te upravo kroz tu fuziju posjetiteljima pružiti nezaboravne doživljaje, emocije i nova iskustva.

Organizatori Visualia Festivala u Gradu Puli su udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre, a pokrovitelji su Grad Pula, Istarska županija, Arena hospitality group, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Istre.

Partneri festivala su IDD production, Ara electronic, Medvid produkcija i Hrvatska poštanska banka.

Komentiraj