Visoki predstavnik traži da se osigura novac za izbore u BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je u četvrtak Vijeće ministara BiH da odobri novac za financiranje općih izbora budući da danas istječe zakonski rok, dok je Središnje izborno povjerenstvo upozorilo da su zbog nedostatka novca morali otkazati pojedine pripremne radnje.

“Glasovanje je temeljno pravo građana u demokratskom društvu, a financiranje izbora je zakonska obveza. Pozivam sve članove Vijeća ministara da rade svoj posao i odobre sredstva”, rekao je visoki međunarodni predstavnik u objavi na Twitteru.

Vijeće ministara nije se u utorak usuglasilo da se posebnom odlukom izdvoji 12,5 milijuna maraka (oko 6,3 milijuna eura) za financiranje izbora.

Protiv toga su bili hrvatski dužnosnici iz HDZ-a BiH, a njihov ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda ustvrdio je kako je takva odluka protivna zakonu budući BiH nema usvojen proračun.

Za takvu pak odluku glasali su srpski i bošnjački ministri, no nije prihvaćena jer su sva tri hrvatska ministra bila protiv.

Danas istječe 15-dnevni rok za odobravanje novca za održavanje izbora kako to predviđa Izborni zakon nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) donijelo odluku o raspisivanju općih izbora za 2. listopada ove godine.

SIP je u četvrtak upozorio kako su zbog kašnjenja s izdvajanjem novca morali biti otkazani pojedini natječaji za izborne aktivnosti.

Upozorio je i da će se morati osigurati više novca od prvotno planiranih 6,3 milijuna eura zbog poskupljenja koja su se u međuvremenu dogodila.

Američko veleposlanstvo kritiziralo je HDZ BiH zbog nepodržavanja odluke na Vijeću ministara o izdvajanju novca za izbore, dok su iz izaslanstva Europske komisije u BiH pozvali da se što prije riješe prijepori vezani za izborni proces.

U petak u Sarajevo stiže i predsjednik Europskog vijeća  Charles Michel čiji je dolazak ranije najavio hrvatski premijer Andrej Plenković, navodeći ga kao poticaj za postizanje dogovora između hrvatskih i bošnjačkih stranaka oko izbornog zakona.

Komentiraj