Visoka plima: Planina svetog Mihovila postala otok, nasukali se kitovi na Novom Zelandu

Screenshot YouTube

Zbog visoke morske plime srednjovjekovni dvorac i crkva, poznati kao Planina svetog Mihovila, su brzo ostali odsječeni od kopna, tj. potopljena je pristupna cesta. To se događa samo nekoliko puta godišnje za vrijeme poplava, ispuštanja vode iz obližnje brane ili velike plime kao što je sada bio slučaj. Tada Mont Saint-Michel u francuskoj Normandiji nakratko postaje otok potpuno okružen vodom.

Podizanje razine mora je uzrokovalo i novo masovno nasukavanje bjelogrlih dupina. Djelatnici državnih službi i prijatelji životinja su pokušavali maknuti životinje iz plićaka novozelandskog Sjevernog otoka. Oko 40 dupina se okupilo na obali poluotoka Coromandel. Nova plima je bila povoljna i većina morskih sisavaca je spašena, no neki ju, nažalost, nisu dočekali.

Podsjetimo kako se nedavno na plaži u australskoj regiji Zapadna obala Tasmanije nasukalo oko 470 bjelogrlih dupina, velik broj životinja nije se mogao vratiti u more. To je bilo rekordno nasukavanja od početka modernog bilježenja podataka o ovakvim prirodnim pojavama,  još uvijek u potpunosti neobjašnjenih.

Komentiraj