Višegradska skupina obilježava 30 godina postojanja

Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu predstavilo je promotivno video povodom tridesete obljetnice postojanja Višegradske skupine (V4).

Iz Veleposlanstva ističu da Hrvatska i zemlje Višegradske skupine imaju mnogo toga zajedničkog: zajedničku povijest, kulturu i vrijednosti.

Povod videu je predsjedavanje Republike Poljske Višegradskom skupinom do lipnja 2021. godine, i to u godini kada Hrvatska bilježava 30. obljetnicu neovisnosti, a V4 30. obljetnicu postojanja.

Višegradska skupina, podsjetimo, aziv je udruženja četiriju srednjoeuropskih suverenih država: Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Sve četiri su od 1. svibnja 2004. ujedno i članice Europske unije. Ranije se ovaj savez nazivalo Višegradskim trokutom jer su ga činile tri države.

Ta je skupina oformljena na sastanku državnika Čehoslovačke, Mađarske i Poljske održanom 15. veljače 1991. u mađarskoj utvrdi Višegradu, po kojoj je i dobila ime. Inicijator okupljanja srednjoeuropskih zemalja bio je tadašnji čehoslovački predsjednik Vaclav Havel, vođa poznat po uzornim humanističkim i demokratskim uvjerenjima.

Komentiraj