VIŠEDNEVNE BORBE: Pobunjenici kažu da je probijena opsada Alepa

FaH

Dvije pobunjeničke skupine objavile su u subotu da su probili opsadu Alepa nakon višednevnih teških borbi na jugozapadu grada, no promatračka skupina i provladini mediji tvrde da to nije istina.

Jabhat Fatah al-Sharm, skupina ranije poznata kao Fronta Nusra priopćila je na internetu: “Borci koji su bili izvan grada spojili su se sa svojom braćom u gradu i zajedno rade na zauzimanju preostalih položaja kako bi se opsada prekinula”.

Zapovjednik druge, umjerenije skupine također je Reutersu rekao da je opsada probijena, no dodao je da je stvar tek u začetku i da situacija “nije jednostavna”.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu objavio je da opsada još nije probijena, ali da traju intenzivne borbe u četvrti Ramousah na jugozapadu Alepa gdje borci pokušavaju zauzeti važnu bazu sirijske vojske.

Prosirijski mediji bliski libanonskom pokretu Hezbollah, koji se bori na strani sirijskog predsjednika bašara al-Asada, objavili su da vijesti o prekidu opsade nisu točne.

Pobunjenici su 1. srpnja pokrenuli na jugu Alepa protuofenzivu kako bi prekinuli opsadu režima nad njihovim četvrtima u najvećem sirijskom gradu.

Nakon što su uspjeli zauzeti nekoliko područja, pobunjenici su izgubili položaje u naletu vojske, iranskih boraca, libanonskog  Hezbollaha i ruskog zrakoplovstva.

Opservatorij je pobunjeničku ofenzivu opisao kao najveću dosad, jer uključuje borbe u svim dijelovima podijeljenog grada.

Procjenjuje se da je u opkoljenom istočnom Alepu između 250.000 i 300.000 civila, koji bi prema UN-u, do sredine kolovoza mogli ostati bez hrane.

Istovremeno, snage koje uz američku pomoć pokušavaju potisnuti borce Islamske države (IS) iz sirijskog grada Manbidža u subotu su “gotovo potpuno” preuzele kontrolu nad gradom, izvijestio je opservatorij.

Sirijske demokratske snage (SDF) u čijem su sastavu moćna kurdska milicija YPG i arapski borci, prije dva mjeseca su poveli ofenzivu uz potporu američkih specijalnih snaga kako bi IS potisnuli s preostalog područja na sirijsko-turskoj granici.

Manbidž se nalazi na važnom raskrižju putova, tik uz granicu s Turskom i pod kontrolom IS-a bio je dvije godine.

Ceste u Manbidžu povezuju uporište IS-a Raku i dijelove tursko granice te područja pod kontrolom islamista u pokrajini Alep.

Ti su im prometni pravci važni za dopremu boraca, oružja i opreme u i iz Sirije.

Komentiraj