Više od tisuću policajaca prosvjedovalo pred zgradom slovenske vlade

HINA / Nebojša TEJIĆ / STA

Više od tisuću slovenskih policajaca prosvjedovalo je u četvrtak pred zgradom vlade u Ljubljani, zahtijevajući povećanje plaća i novu opremu, ignorirajući  upozorenje vlade njihovu sindikatu da je javno prosvjedovanje u službenim odorama protuzakonito.

“Na ovaj način želimo pokazati odlučnost u svojim zahtjevima i pozvati vladu da se o tome izjasni”, kazao je predsjednik policijskog sindikata Radivoj Uroševič.

Slovenska policija  je već mjesec dana u tzv. bijelom štrajku, koji bi mogao eskalirati ako se vlada premijera Mire Cerara ne odazove na njihove zahtjeve.

Među ostalim, traže povećanje plaća za 35 posto, isplatu prekovremenih sati te novu zaštitnu opremu i vozila, što bi im, kako navode, omogućilo rad u sigurnim i normalnim uvjetima.

U maloj Gregorčičevoj ulici u središtu Ljubljane, gdje je sjedište vlade, okupilo se s transparentima i uzvikujući parole potpore policijskom sindikatu više od tisuću policijskih službenika i službenika MUP-a u službenim odorama, unatoč upozorenjima vlade da njihovo korištenje izvan radnog vremena nije dopušteno i da za štrajk nemaju pravog razloga.

Premijer Cerar nazvao je na samom početku njihova štrajka takav oblik prosvjeda protiv vlade sramotnim i nedostojnim, za što bi se po ocjenama policijskog sindikata trebao ispričati.

O zahtjevima policija i službenika MUP-a Cerarova koalicija odlučivat će na neformalnom sastanku u nedjelju, ali tvrdi da je veliko povećanje plaća za policiju nerealno, da bi zahtijevalo dodatnih 90 milijuna eura godišnje i izazvalo lančanu reakciju drugih javnih službenika, posebno u školstvu i obrazovanju.

Premijer Miro Cerar nije se odazvao na pozive da izađe i suoči se s prosvjednicima te odgovori na zahtjeve policijskog sindikata, nakon čega su policajci otišli pred obližnju zgradu parlamenta.

Komentiraj