Više od sto tisuća građana popisano prvog dana do 20 sati, kazne za krive ili nepotpune podatke do pet tisuća kuna

U ponedjeljak je, preko sustava e-Građani, počela počela prva faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova koja će trajati do 26. rujna. Prvog dana popisivanja, do 20 sati, uspješno je popisano više od sto tisuća građana, izvijestio je Državni zavod za statistiku.

Na prvi dan digitalnog popisivanja stanovništva uspješno prijavljeno 18.727 kućanstava

Od 27. rujna do 17. listopada 2021. slijedi druga faza, u akciju kreću popisivači – fizičke osobe koje će popisivati s pomoću elektroničkih uređaja sve one jedinice koje se nisu samostalno popisale online. Također, obavljati će kontrolu podataka prikupljenih samostalnim popisivanjem.

Popis se temelji na izjavi građanina koji je odgovoran dati točne podatke. Građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa bit će kažnjeni novčanom kaznom od dvije do pet tisuća kuna.

“Popisivač ne može provjeravati tijekom popisivanja točnost podataka jer se Popis temelji na izjavi. No, tijekom obrade podataka, Zavod će uparivati podatke s podacima iz administrativnih baza i kontrolirati točnost i pouzdanost podataka”, objasnili su iz DZS-a za Večernji list.

Demograf Marin Strmota istaknuo je da ovaj popis neće biti usporediv s prošlim. “Ne znam koji će biti mehanizmi provjere točnosti prikupljenih podataka popisom stanovništva i s kojim su sve bazama podataka u Državnom zavodu za statistiku umreženi. Nejasno je i kako će se kontrolirati da se ne popišu fiktivni stanovnici, primjerice vide li se IP adrese odakle su građani popunjavali popisni upitnik? Ne budu li dobri mehanizmi kontrole, manipulacije su moguće”, smatra demograf.

Prvi rezultati popisa objavit će se 60 dana od završetka popisa na terenu.

Sve što trebate znati o popisu stanovništva 2021.: Smije li popisivač ući u stan, kako se sam prijaviti…

Moraju li neprijavljeni podstanari biti u panici zbog popisa stanovništva? “Nas zanima samo jedno…”

Komentiraj