Više od pola Slovenaca protiv članstva Turske u EU-u

EPA/AKOS TREBA

Više od polovice Slovenaca glasovalo bi protiv ulaska Turske u EU ako bi o tome odlučivali na referendumu, a zbog bojazni da bi  u Sloveniju iz nje mogao doći velik broj migranata isto ih toliko podržava postavljanje protumigrantskih prepreka na južnoj granici, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”.

Europski parlament je krajem prošlog mjeseca, zbog represije u Turskoj koja je uslijedila nakon neuspjelog državnog udara, u srpnju neobvezujućom rezolucijom pozvao na privremeno zamrzavanje pregovora EU-a s tom državom, no to je obnovilo i bojazni da će turski predsjednik Tayyip Erdogan odustati od sporazuma s EU-om na koji je bio pristao u ožujku, u zamjenu za financijsku europsku pomoć, viznu liberalizaciju i ubrzavanje pregovora.

Da su te bojazni u Sloveniji oživjele i da bi moglo doći do novog migrantskog vala preko Slovenije ocijenilo je 84 posto ispitanika u anketi koju je vodeći slovenski list proveo prošlog tjedna, a objavio u ponedjeljak.

Isto tako, pokazala je anketa, ulasku Turske u EU protiivi se 56 posto ispitanih u anketi, a isto ih toliko smatra opravdanim najavu slovenske vlade da će zbog potencijalne opasnosti od povećanog priljeva migranata nastaviti s postavljanjem ograde na granici s Hrvatskom.

Na pitanje kako bi Slovenija trebala postupiti ako se na njenim granicama opet pojavi masovni migrantski val, 80 posto ih je navelo da bi granice za nelegalne migrante trebalo sasvim zatvoriti, a da bi im trebalo dopusti ulazak navelo ih  je 13 posto.

Da je Turska “europska država” smatra 6 posto sudionika ankete, da nije europska država 47 posto, a 38 posto se odlučilo za odgovor da je Turska “i azijska i europska” zemlja, s obzirom na svoj zemljopisni položaj.

Više Slovenaca koji su za propuštanje izbjeglica dolazi iz skupina u kojoj su žene, ispitanici sa visokoškolskim obrazovanjem i oni u dobnoj skupini od 25. do 34. godine.

Kad se radi o strukturi odgovora prema političkim preferencijama ispitanika,  najviše naklonjenosti prema prijemu izbjeglica pokazali  su simpatizeri stranke Udružena ljevica (ZL), navodi “Delo”.

I članstvu Turske u Europskoj uniji  mnogo su skloniji  glasači ljevice nego desnice, pokazala je analiza.

Komentiraj