Više od petine Hrvata nikad nije koristilo internet

Nove Sektorske analize zagrebačkog Ekonomskog instituta pokazuju kako više od petine hrvatskih građana (21 posto) nikada nije koristilo internet, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Hrvatska je i po tome na dnu ljestvice EU, odnosno na 25. mjestu među članicama Unije. Riječ je o gotovo dvostruko većem udjelu osoba koje ne koriste internet od prosjeka EU, u kojoj 11 posto građana, ili svaki deveti stanovnik, nikada nije koristilo internet.

Usporedbe Hrvatske s, primjerice, skandinavskim zemljama tu su gotovo potpuno nemoguće budući da, kako stoji u Sektorskim analizama, samo dva posto Danaca nikada nije koristilo internet, dok je na Islandu, državi koja nije u EU, ali je dio Europskoga gospodarskog prostora (EEA), udio osoba koje nikada nisu koristile internet zanemarivih jedan posto u ukupnoj populaciji.

U Hrvatskoj Internet koriste gotovo svi u dobi do 25 godina, u dobnoj skupini od 25 do 34 godine ne koristi ga samo jedan posto populacije, dok čak 62 posto građana Hrvatske starijih od 65 godina nikada nije koristilo internet. Hrvatskoj pritom ne idu na ruku demografski trendovi, budući da je njeno stanovništvo sve starije, a mnogi su mladi bolje sutra odlučili potražiti u razvijenijim zemljama Zapada.

Velik broj hrvatskih tvrtki, njih 73 posto, ima vlastite web stranice, no to je manje od prosjeka EU u kojoj svoje web stranice ima 77 posto tvrtki. Za prosjekom EU kaskamo i po korištenju društvenih medija u poslovne svrhe, dok je e-trgovina u nas još uvijek, može se reći, u povojima.

Komentiraj