poduzetnica.hr

Više od pet tisuća poduzetnica Jugoistočne Europe objedinilo svoje aktivnosti i suradnju

Po prvi puta u povijesti jugoistočne Europe u glavnom gradu Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum u suradnji među ženama u poduzetništvu četiri države: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Sporazum su potpisale čelnice najaktivnijih i po broju članica i članova – vlasnica tvrtki i obrta, najbrojnijih asocijacija u sve četiri države jugoistočne Europe: Poduzetnice IN iz Bosne i Hercegovine, kojeg predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva, Promocija zdravog života na čelu s poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, Zory Events na čelu sa Zori Jakolin, slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane te Virtualni ženski poduzetnički centar iz Zagreba na čijem je čelu poduzetnica i direktorica centra Sanela Dropulić.

Ove nevladine asocijacije okupljaju više od pet tisuća žena u poduzetništvu, kako vlasnica tvrtki i obrta, tako i onih koje razmišljaju o poduzetništvu i aktivno djeluju da bi ostvarile svoje poslovne planove. Potpisivanje sporazuma o zajedničkoj regionalnoj suradnji i aktivnostima dodatni je korak naprijed, ne samo u unapređenju poslovnog angažmana žena, nego i smanjenja pa i dokidanja diskriminacije koju žene doživljavaju u mnogim segmentima djelovanja u ovom dijelu Europe.

Ova regionalna asocijacija već sada ima jasne ciljeve, ali i sadržaje zajedničkog djelovanja u pravcu:

• inovativnoga i konstruktivnoga umrežavanja poduzetnica jugoistočne Europe
• snažne motivacije za pokretanje i razvoj poduzetništva u žena
• logistike za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Europe
• razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja
• kreiranja novih tržišnih poslovnih suradnji i prilika
• provedbe kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo
• angažiranije poslovne aktivnost žena
• poticanja konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama
• smanjenja marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama
• otvaranja mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Europskoj Uniji

Potpisnice Sporazuma o zajedničkom djelovanju ove regionalne inicijative najavile su predstojeće aktivnosti: promociju prve slikovnice koja uči o poduzetništvu Jugoistočne Europe ‘Ja sam mali poduzetnik’ autorice Sanele Dropulić na Svjetski dan poduzetnica 19. studenog u Zagrebu, a nakon toga i diljem regije, kao i sudjelovanje te organizaciju regionalnih B2B susreta poduzetnica u Rogaškoj Slatini od 7. do 9. prosinca, uz cijeli niz zajedničkih projekata na edukaciji budućih i sadašnjih vlasnica tvrtki i obrta te sudjelovanje na četvrtom po redu ‘Kongresu poduzetnica’ koji će se održati u Zagrebu 8. ožujka 2019. godine.

Potpisivanju Sporazuma nazočio je i Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH.

Komentiraj