Zadruga za etično financiranje, osnivač prve hrvatske Etične banke (ebanke), već drugu godinu zaredom je uspostavila program predfinanciranja Lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) i osigurala više od milijun kuna za provođenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Lokalne akcijske grupe su tijela namijenjena podršci ruralnih regija, a koja objedinjuju predstavnike malih i srednjih poduzeća, lokalne samouprave, neprofitnih organizacija i drugih dionika iz različitih sektora, koji zajedno osmišljaju i provode projekte u cilju razvoja njihove regije.

Cilj programa predfinanciranja je riješavanje glavnog problema LAG-ova – nemogućnost povlačenja sredstava odobrene financijske potpore iz Europske Unije. Naime, korisnici Programa ruralnog razvoja financijsku potporu mogu dobiti tek pri ispostavi računa za potrošena sredstva Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, što je mnogim LAG-ovima veliki problem zbog nedostatka financijskih sredstava.

Etična banka u osnivanju, prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni.

Komentiraj