Više od milijun Britanaca zahtijeva novi referendum nakon Brexita

FaH

Više od milijun Britanaca potpisalo je internetsku peticiju za novi referendum o izlasku iz Europske unije, prenose u subotu mediji u toj zemlji koja se oporavlja od šoka izazvanog Brexitom.

Potpisnici pozivaju vladu u Londonu da primijeni pravilo po kojemu, ako je broj glasača ‘za’ i ‘protiv’ manji od 50 posto, a izlaznost manja od 75 posto, treba održati novi referendum.

U subotu ujutro prikupljeno je više od milijun potpisa, a najviše je glasova iz Londona, Brightona, Oxforda, Cambridgea i Manchestera., javlja dnevni list The Independent.

Parlament je dužan razmotriti peticiju od trenutka kada je broj potpisa veći od 100.000. No to razmatranje ne obvezuje oparlament na raspisivanje referenduma niti na neklu drugu odluku i ni u kojem slučaju to ne može dovesti u pitanje rezultat referenduma.

Peticija je, međutim, odraz dubokih podjela u zemlji koje su se jasno pokazale ovim referendumom. Mladi i obrazovani ljudi uglavnom su za ostanak u EU, dok su stariji birači glasali za izlazak. Podjele su jasne i u zemljopisnom pogledu jer su za ostanak Škotska, Sjeverna Irska i London nasuprot sjevernoj Engleskoj i ruralnim područjima koji su za glasali za izlazak.

Komentiraj