Više od dvije trećine Zagrepčana obnovu smatra najvažnijim problemom grada

Obnova od potresa bez premca je najvažniji problem za Zagrepčane, pokazalo je istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Nakon dvadesetogodišnje vladavine Milana Bandića, građani žele novu viziju grada i transparentno upravljanja javnim sredstvima. Ipak, sanacija potresom uništene infrastrukture najveći je izazov buduće gradske uprave oko čega se slaže 71,5 posto ispitanika.

Slijedi sanacija Odlagališta otpada Jakuševac sa 64 posto, za koju su logično znatno više zainteresirani stanovnici južnog dijela grada. Trećina smatra da je izgradnja sveučilišne bolnice jedan od prioriteta, a otprilike isto toliko da treba investirati u nove vrtiće i škole. 18,6 posto građana svih dijelova grada smatra da se mora donijeti novi, transparentan Generalni urbanistički plan. Izgradnja novog mosta na Savi bitnija je stanovnicima Novog Zagreba, dok je rješenje stadiona u Maksimiru važno za trinaest posto glasača, a najviše stanovnicima Centra i Maksimira.

Korupcija u lokalnoj upravi, netransparentno raspolaganje proračunom, nesposobnost javne uprave, zanemarivanje javnih interesa i zapošljavanje preko veze građanima se čine kao najveći problemi.

Zanimljivi su stavovi birača oko Dinamovog stadiona, koji se često spominje u predizbornim obećanjima. Čak 43,2 post smatra da nije trenutak za obnovu stadiona, moguće zbog krize i važnijih prioriteta koji izravno utječu na veći broj građana. Od onih koji su za obnovu stadiona, gotovo trećina smatra da treba srušiti postojeći stadion i izgraditi novi na istome mjestu. Za novu lokaciju stadiona samo je 11,1 posto birača. Najveći značaj stadionu, moguće jer na njemu nastupa i „nacionalna vrsta“, daju glasači Davora Filipovića i Miroslava Škore.

Nasljeđe gradonačelnika Milana Bandića očekivano dijeli glasače. Trećina misli da je zaslužio ulicu, no ne i spomenik, 8,5 posto da zaslužuje spomenik jer je trajno zadužio grad, šest posto spomenikom bi nagradilo dugovječnost njegova mandata, a isto toliko veliku ulogu u političkom životu Hrvatske općenito. S druge strane, 31,2 posto zbog afera ne želi odati bivšem gradonačelniku nikakvu počast, a 9,1 posto jer je grad u lošijem stanju nego prije mandata.

Prema mišljenju građana, Milan Bandić za sobom ostavlja obnovljeni Bundek, Advent, vrtiće i škole, fontane, a od konkretnih poteza uprave i besplatne udžbenike i financiranje majki odgajateljica (3,1%). Milan Bandić doživljava se kao socijalno osjetljiv, dobročinitelj, koji je znatno doprinio razvoju rubnih dijelova grada.

Negativno nasljeđe je bivšeg gradonačelnika korupcija, niz afera i sumnji u kriminalne radnje, „uhljebljivanje“, skupa žičara, fontane. Način upravljanja gradom također izaziva prijepore, najveći problemu su samovolja, pogodovanje „kumovima“, okruženost kontroverznim osobama i lažna obećanja.

Komentiraj