VIŠE OD 90 DJELA: Izložba “Univerzum Trebotić” u splitskoj Galeriji umjetnina

FaH

Izložba “Univerzum Trebotić”, na kojoj će biti predstavljeno više od 90 umjetničkih dijela iz pedestogodišnje slikarske karijere Matka Trebotića (1935.) bit će otvorena u splitskoj Galeriji umjetnina od 17. prosinca do 31. siječnja 2016. pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

 “Ovo nije klasična retrospektiva Trebitićevih djela, ali će publika moći vidjeti sve umjetničke discipline kojima se on bavio tijekom pet desetljeća slikaraske karijere, a to su tradicionalne i netradicionalne umjetničke discipline, odnosno slike, crteži, gvaševi, skulpture, grafički otisci itd”, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare kustos izložbe Branko Franceschi.

 Novinarima je predstavljeno i izdanje na engleskom jeziku Trebotićeve monografije “Summa Mediterranea”.

 Iako je izložba po osobnoj Trebotićevoj želji fokusirana na radove nakon 2009. godine, kada kod autora nastupa obrat prema svjetlosti, bit će zastupljeni i njegovi  raniji radovi kojima je bio usmjeren ka tami.
“Ovu sam izložbu osmislio tako da budu zastupljeni Trebotićevi i prvi i posljednji radovi, ali ne zato što su ‘prvi’ i ‘posljednji’, nego zato što su oni i tama i svjetlost  i ja sam to nazvao ‘velikim praskom’ iz kojeg je niklo pet deseteljeća Trebotićevog tehničkog i umjetničkog razvoja. Zapravo Trebotić je iz apsolutnog mraka otišao u potpunu svjetlost”, objasnio je Franceschi.
 Trebotićeve slike podsjećaju na snimke iz dubokog svemira
 Naglasio je kako Trebotićeve slike podsjećaju na snimke iz dubokog svemira.
“Kao što u svemiru prepoznajemo zvijezde, planete, galaksije i sazvježđa, tako na Trebotićevim slikama vidimo znakove koje je on uveo u leksiku suvremene umjetnosti, a to su znakovi na kojima se temelji kulturni identitet srednje Dalmacije, tako da na njegovim slikama vidimo križeve, siluete otoka i sve ono što predstavlja zaokruženi univerzum Trebotićeva stvaralaštva”, dodao je Franceschi
 Trebotićeva izložba u splitskoj Galeriji umjetnina imat će i četiri instalacije, koje na najjednostavniji način prenose “svjetlost života” što je specifično Trebotićevo poimanje života, rekao je.
 Jedna od instalacija bit će postavljena na  prostoru između Glaerije umjetnosti i Dioklecijanove palače, druga u atriju ispred Galerije, treća u prostoru Galerije, a četvrta u prostoru zbirke starih umjetosti. Jedna od instalacija, po Franceschievim riječima, bit će posvećena Trebotićevom prijatelju, suradniku i duhovom učitelju Josephu Beuysu, dok će jedna biti povećena Trebotićevom ocu, koji je jedan od posljednjih pacijenata umrlih u splitskoj Staroj bolniici koja je u međuvremenu pretvorena u Galeriju umjetnina.
Trebotićeva monografija “Summa Mediterranea” na engleskom jeziku 
 Predstavljajući monografiju na engleskom jeziku “Summa Mediterranea” Franceschi je istaknuo kako je Trebotić jedan od rijetkih hrvatskih umjetnika koji cijeli  životni vijek živi od svoje umjetnosi koja je prepoznata i na međunarodnoj sceni te ova mografija predstavlja “jednu ambiciju globalne prisutnosti”.
 “Monografija na engleskom jeziku je vrlo ambiciozno izdanje i ona je Trebotićeva investicija u ambiciju planetarnog proboja”, ocijenio je.
Trebotić je rekao kako je ova njegova monografija na engleskom jeziku dopunjeno izdanje ranije monografije na hrvatskom jeziku, i u nju su uvršeni neki od njegovih najnovijih radova, ali i tekstovi nekoliko autora kojih nije bilo u verziji na hrvatskom jeziku.
 Podsjetio je da je kao slikar i do sada bio nazočan na velikoj svjetskoj sceni,  a ova monografija na engleskom još je jedan njegov kontakt s tom scenom.
Monografija Summa Mediterranea na engleskom jeziku bit će predstavljena u Diseldorfu 17. siječnja 2016. godine na otvaranju izložbe ‘Beuys i njegovi suputnici’ na kojoj ću izložiti nekoliko svojih najnovih radova”, kazao je Trebotić.
 Najavio je kako će u povodu 30. obljetnice  smrti Josepha Beuysa, u Splitu posebnim performasnom u sklopu programa “Noć muzeja”,biti odata počast tom velikom umjetniku. Joseph Beuy (1921.-1986.) njemački je avangardni umjetnik, teoretičar umjetnosti, kipar i slikar, a utjecao je na čitav niz suvremenih njemačkih i svjetskih umjetnika.

Komentiraj